2009-07-18 15:18:36• hírek • Szatmár.ro

Törvénymódosítások

A törvénymódosításokat a Szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Hivatal vezetője Torja Ionel és Mustea Crina osztályvezető ismertette.

A július elsejétől érvénybe lépő törvénymódosítások a lakosság érdekeit és egyszerűbb ügyintézését segítik, viszont megnehezítik a lakosságnyilvántartó hivatalok munkáját - vélik a szakemberek.

A június 29-én a Hivatalos Közlönyben is megjelent a 243/2009 törvény által módosult  a 97/2005-ös az állampolgárok lakhelyét valamint személyazonosságát szabályzó sürgősségi kormányrendelet, a 84/2001-es a nyilvántartó irodák megszervezését és működését szabályozó kormányrendelet, illetve a 41/2003 a személyek névváltoztatását szabályzó rendelet.

Ezen módosítások értelmében az ideiglenes személyazonossági igazolványokat legkevesebb 30 napra, és legtöbb egy évre adhatják ki, a lejárt igazolványok cseréjét pedig legtöbb 180 nappal, de nem kevesebb, mint 15 nappal lejárata előtt kell eszközölni.

 

 

 

 

A módosítás előírja az Országos Lakosság-nyilvántartási Hivatal átszervezését is 2010-től. A jövő évtől tehát, egy központi informatikai adatbázis hoznak létre, mely tartalmazza majd az állampolgárok személyi adatai.

Hasonlóan jelentős törvénymódosítások léptek érvénybe az anyakönyvvezetés terén is, például házasságkötés esetén mindkét félnek nyilatkozatot kell tennie arról, hogy nincs akadálya a házasságkötésüknek, továbbá abban a polgármesteri hivatalban is összeházasodhatnak, ahová valamelyik félnek bejelentett lakcíme van.

Torja elmondta, a lakosságnyilvántartó iroda munkája megsokszorozódott az utóbbi időben, ugyanis az év első harmadában 240 személy számára készült személyi igazolvány a vidéki kiszállások során, míg a tavalyi évnek ugyanebben az időszakában csupán 36 személy számára adtak ki személyi igazolványt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: