2014-02-12 14:37:39• hírek • Szatmar.ro

Törvényben határozták meg a napszám alsó értékét

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatta a Képviselőház tegnapi ülésén megszavazott, a napszámos munkát szabályozó törvény módosítását, amelynek értelmében számos pontosítással egészül ki az eddig érvényben levő jogszabály.

A Munkaügyi Felügyelőségeken nyilvántartott adatok értelmében növekedés volt észlelhető a munkaerőpiac e szegmensén, viszont számos probléma vetődött fel, amelyek orvoslására született meg a jelenlegi módosítás.

A Parlament alsóháza által megszavazott jogszabályban pontosították az alkalmi munka jelentését, illetve azokat a szakterületeket, amelyeken alkalmi munkát lehet végezni. Leszögezték továbbá, hogy közintézmények nem vehetnek igénybe ilyen jellegű szolgáltatásokat. Az egyik legfontosabb módosítás lehetővé teszi, hogy a napszámos munkát végző személyek továbbra is részesülhetnek szociális segélyben, annak ellenére, hogy jövedelmet kapnak az elvégzett munkáért. A napszámosok jövedelme nem lehet kevesebb, mint az órára fizetett bruttó minimál bér. Továbbá a jogszabály lehetővé teszi a 15 és 16 év közötti kiskorúak számára az alkalmi munkát, amennyiben írásos szülői vagy törvényes képviselői beleegyezéssel rendelkeznek.

A napszámos munka bérezésére vonatkozó előírásokon történt módosítások értelmében a munkáltatónak nem kötelessége naponta kifizetni az alkalmi munkát végző személyt, hanem a napszámos belegyezésével, heti rendszerséggel adhatja át bérezését. A kifizetéseket ezentúl bankkártyán keresztül is lebonyolíthatják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: