2018. szeptember. 26., szerda
Névnap:
2017-10-24 14:09:20• hírek • Agerpres.ro

Törvény készül a parlagfű ellen

Első házként elfogadta kedden a szenátus a parlagfű irtására vonatkozó törvénytervezetet, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az RMDSZ, a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) terjesztett elő.

A törvénytervezetet egyhangúlag fogadta el a szenátus, ugyanakkor az egészségügyi minisztérium képviselői is támogatták azt.

A jogszabálytervezet értelmében a telektulajdonosoknak, valamint a közutak, vasúti szakaszok, folyópartok, tavak, öntözőrendszerek, halastavak karbantartóinak kötelességük lesz a parlagfű kiirtását célzó munkálatokat végezni.

A parlagfű irtásának módozatairól tájékoztató kampányokat fog szervezni az egészségügyi, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztérium.

Mulasztás esetén figyelmeztetésben részesítik a tulajdonosokat vagy a karbantartókat. Amennyiben nem tartják be az előírásokat, a magánszemélyek 750-től 5.000 lejig terjedő, a jogi személyek 5.000-től 20.000 lejig terjedő pénzbírságot kaphatnak.

A tervezetet benyújtók szerint azért van szükség a szabályozásra, mert a parlagfű nagyon invazív faj, és rendkívül sok embernél vált ki allergiás tüneteket.

A parlagfű virágzása idején (július-szeptember) az allergológiai rendelőkben jelentkező páciensek 80 százaléka e növény pollenje kiváltotta tünetekkel fordul orvoshoz. Az allergia tünetei: könnyezés, fáradékonyság, orrnyálkahártya-gyulladás, de akár asztmás reakciókat is kiválthat (az esetek 25%-ában) - derült ki a tervezet indoklásából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: