2017-06-30 08:54:11• hírek • Szatmár.ro

Törvény garantálja ezután a köztévé és -rádió kisebbségi műsorainak finanszírozását

A szenátus döntő házként fogadta el azt a törvénytervezetet, amely előírja, hogy a köztévét és közrádiót az eltörölt rádió- és tévéilleték helyett ezentúl költségvetési forrásokból tartsák fenn. A megváltozott körülmények hatására az RMDSZ fontosnak találta, hogy törvény biztosítsa a kisebbségi műsorok és szerkesztőségek finanszírozását és a működéshez szükséges biztos pénzügyi hátteret. Ennek értelmében a szövetség a törvényhez olyan módosító indítványt fogalmazott meg, amely garantálja mindezeket.

„A szakbizottsági munkálatok során kezdeményeztük, hogy a vonatkozó jogszabály tegye lehetővé azt is, hogy ezután a köztévé és -rádió éves költségvetésében külön tételként szerepeljen a kisebbségi műsorok finanszírozása. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a közszolgálati televízió és rádió igazgatótanácsa a rendelkezésre álló pénzt a területi stúdióknak utalta ki, az azonban nem volt külön költségvetési tételben megszabva, hogy ebből mennyit kell a kisebbségi adásokra fordítani. Ez ahhoz vezetett, hogy számarányunkhoz képest jóval kevesebb pénzt kaptak a magyar nyelvű műsorok, mint kellett volna” – nyilatkozta Turos Lóránd, a szenátus kulturális bizottságának alelnöke.

A Szatmár megyei szenátor arról is beszámolt, a szakbizottsági vita során sikerült azt is elfogadtatni, hogy a Románia által ratifikált nemzetközi egyezményeket is vegyék figyelembe a közszolgálati rádió és tévé műsorrácsának összeállításakor. „Jelenleg a műsorszerkezetet a hatályos romániai törvények és uniós irányelvek alapján állítják össze. Ha az ország által ratifikált nemzetközi egyezmények is mérvadóak lesznek e tekintetben, az azt jelenti, a kisebbségi nyelvi charta is jogalapul szolgálhat ezután a köztévében és a közrádióban a kisebbségi műsorok létére, fejlesztésére” – fogalmazott Turos.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: