2021-03-20 08:36:11• hírek • Közlemény

Történt néhány változás, de továbbra is igényelhetők támogatások az APIÁ-nál

Átmeneti időszakban vagyunk az EU-s támogatási rendszerben, ám ez nem jelenti azt, hogy nem lehet például a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA) kérvényezni azokat a vissza nem térítendő támogatásokat, amelyek eddig is igényelhetők voltak.

Az igénylési időszak pedig már tart, a határidő pedig május 17. A számos támogatásra – egyebek mellett a terület-alapúra, üzemanyagra, állattartásra – a kérvények a járványhelyzetre való tekintettel online is letehetők az IPA Online rendszeren keresztül, amelyről bővebben a www.apia.org.ro oldalon lehet információkat szerezni. 

„Abban az esetben, ha valakinek nincs internet-hozzáférése, vagy gondjai akadnak a felület használatával, segítséget kérhetnek az APIA helyi munkatársaitól is. De azzal tisztában kell lenni, hogy fontos lenne megbarátkozni az online igénylés módjával, mert amellett, hogy gyorsabb, ez az igénylések jövője” – mondja Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának az alelnöke.  

A 2021-es és 2022-es évben a mezőgazdaságban alkalmazandó fizetési rendszerek és garanciavállalások jóváhagyásáról szóló, 11/2021-es sürgősségi kormányrendelet viszont komoly változtatásokat hozott, amelyekre érdemes odafigyelni – hívja fel a figyelmet Magyar.

Módosult például azon dokumentumok listája, amelyekkel a gazdák igazolják a közigazgatási-területi egységekhez vagy az Állami Birtokok Ügynökséghez (ADS) tartozó állandó rétek használatát. Ennek megfelelően a jövőben az árendába adásról és koncessziós szerződések mellett a gazdák a haszonbérleti szerződéssel is igazolhatják az illető területek használatát.

A rendelet értelmében a széttöredezettségből származó gazdaságok nem jogosultak újraelosztási kifizetésre. A haszonbérleti/koncessziós szerződések felmondása egyike azoknak az eseteknek, amikor úgy állapítják meg, hogy a mezőgazdasági termelők nem osztották fel gazdaságaikat az újraelosztási kifizetés előnyeinek kihasználása érdekében, így jogosultnak tekinthetőek a kifizetésre. 

Egy másik, az új rendelet által előrelátható módosítás a húshasznú szarvasmarha-tenyésztéshez kapcsolt támogatást érinti. Ennek értelmében a fiatal teheneket és bikákat kizárják a támogatott állatok listájából. Az aktív gazdálkodókra előírt feltételek szerint azoknak az állatoknak, amelyekre támogatást lehet kérni az egyszeri kérelmek büntetés nélküli benyújtásának határidejéig legfeljebb 12 éves teheneknek vagy legfeljebb 6 éves húsbikáknak kell lenniük. 

Egy másik módosítás szerint a gazdák kötelesek az egységes támogatási kérelem szankció nélküli benyújtási határidejétől számított 6 hónapos visszatartási időtartamot betartani a támogatásra bejelentett jószágok esetében, szemben az eddig érvényben levő 8 hónapos időszakkal.

Szatmár megyében idén az előrejelzések és az eddigi tapasztalatok alapján több mint 18 ezren tesznek le kérvényt terület alapú támogatásra, az állattenyésztők esetében pedig a kérvényezők száma elérheti az 5 ezret is. Az üzemanyag-támogatást – amely csak jogi személyeknek jár – előreláthatóan több mint 900-an kérik majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: