2012-08-20 12:38:06• hírek • Szatmár.ro

Történelmi visszatekintések napjai a PMN-en

A XI. Partiumi Magyar Napok első négy napjának programjából szemezgetünk.

A Partiumi Magyar Napok keretében hétfőn délután 17 órától a Református Kollégiumban Szakály Sándor tart történelmi előadást a Szent István Kör szervezésében „A magyar Honvédség a második világháborúban" címmel. Ezt követően este 21 óra 30 perckor a Tűzoltótoronynál felállított szabadtéri színpadon lép fel a Nagyvárad Táncegyüttes a PMN nevéhez illő „Határtalan Partium" elnevezésű előadásával, amely egy táncos és zenés történelem óraként is felfogható, hiszen régiónk történelmi eseményeit, személyiségeit, valamint az itt élő népek együttélését elevenítik meg.

Augusztus 21-én kedden este szintén a Tűzoltótoronyhoz hívják a zene szerelmeseit a szervezők. Bocskor Bíborka és a Magashegyi Underground 21 óra 30 perctől bűvöli majd el zenéjével a közönséget. Bár valójában pop zenekarként definiálják önmagukat, sok elemet az alternatív zenei formákból építenek magunkba, folyamatosan keresik az új utakat. Az így kapott esszencia jellemzi a zenekar sokszínűségét, nyitottságát, felszabadultságát. Koncertjeiken keveredik a tánczene, a ska, az elektronika, és a népzene. Ha valami nem megszokottra vágynak, akkor erre a koncertre mindenképpen érdemes időt szakítaniuk az estéjükből.

A Tűzoltótorony a Partiumi Magyar Napok harmadik napjára is érdekes látogatókat vár. Szerdán 21 óra 30 perctől a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes „Erdélyország az én hazám" című előadásukkal. A színpadra vitt táncok során nem csak felöltik magukra a népviseleteket, hanem azzal együtt élnek, a csizmasarkakkal együtt dobban a szívünk. Az „eltáncolt" vidékek népviseletének egy-egy jellegzetes ruhadarabja által felsejlik szemünk előtt Felcsík, a Tatros völgye, Felső-Maros mente, a Kis- és Nagy-Küküllő vidéke, Mezőség, végül pedig Kalotaszeg népzenéjével és táncaival. Ha valaki az előadásuk után kedvet kapna ahhoz, hogy maga is táncra perdüljön, akkor megteheti a Down Town Pubban a Heveder együttes által biztosított folk esten, amely egyben táncház is.

Részt vehetünk a Nagyvárad Táncegyüttes ekőadásán is

Augusztus 23-án, csütörtökön, már nem a népzenére kerül a hangsúly. Ezen nap délutánján a komolyzene kedvelői hallgathatnak Veracini és Handel szonátákat Fátyol Rudolf hegedű- és Budean-Mihály Judit csemballó-művész előadásában. A barokk estének a Római Katolikus Püspökség Aranyterme ad otthont 18 órától. A Tűzoltótoronynál szabadtéri filmvetítés veszi kezdetét 21 óra 30 perctől. Koltai Róbert Világszám című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők. A film erős helyi kötődéssel bír, hiszen a külső jeleneteinek részét Szatmárnémetiben forgatták, és a statiszták között is több száz helyi lakost fedezhetünk fel. Ám ezen messze túlmutat az, hogy Dodó és Naftalin - kétpetéjű bohóc, ikerpár - tragikomikus története megint csak egy történelmi utazás lesz a PMN keretein belül, immáron nem a néptánc, hanem a mozivászon segítségével.

Akinek még ezek után is van kedve szórakozni, azokat várja a Down Town Pubban egy kellemes after party.

A XI. Partiumi Magyar Napok főszervezője az Identitas Alapitvány és az RMDSZ. Kiemelt támogatók a Szatmárnémeti Városi Tanács és a Szatmár Megyei Tanács. Aranyfokozatú támogató: Autonet, Tarr Beton, No Pardon Pub. Ezüstfokozatú támogatók: Metamob, Rosendahl, Secondtex, Farma Center, Communitas Alapítvány, Solarex Tours, Panatek, Transpink, 2 & 2 Club, SVD Bau, GerBog.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: