2013-10-07 17:40:53• hírek • Kocsis Zoltán

Történelmi vetélkedővel emlékeztek a vértanúkra a Hám János diákjai

„Elég a gyászünnepekből! Olyan rendezvényt akartunk, amely a magyarságtudatot erősíti, mivel igenis van kikre felnéznünk", indokolta Gnándt Zoltán történelemtanár a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont kissé rendhagyó ünnepi programját. A vetélkedővel az 1848-49-es szabadságharcra és forradalomra, azon belül pedig a 13 aradi vértanúra emlékeztek.

A megmérettetésen négy darab négy fős csapat vett részt, a nyertes pedig egy miskolci utazást nyert. A borsodi fővárosban október 27-én közösen emlékeznek majd meg az 1956-os forradalom áldázataira a testvériskola, a Fényi Gyula Jezsuita Kollégium diákjaival.

A történelmi vetélkedő öt részből állt. Ezek között szerepeltek villámkérdések, a diákoknak fel kellett ismerniük fényképről a vértanúkat, majd hozzájuk fűződő idézetek kapcsán és életrajzi adatok segítségével is.

A legérdekesebb és legkreatívabb versenyszám az első volt, amikor is egy öt perces előadás keretein belül kellett megemlékezniük a vértanúkra. Volt olyan csapat, amelynek tagjai verseket szavaltak, volt, amely ezt zenei, egy másik pedig élő zenei aláfestéssel tette ünnepélyesebbé. A legkreatívabb azonban a Nép Szava fantázianevű kvartett volt, amely egy jelenetet adott elő, amelyhez maga készítette a díszletet és a jelmezeket is.

„Olyan formában szerettünk volna megemlékezni a 13 aradi vértanúra, amely magában foglalja a méltóságot, a komolyságot és a gyászt - viszont nem a szomorúságot. Ez egy gyásznap ugyan, de öröm is lehet a szívünkben. Öröm, mert vannak hőseink, akikre felnézhetünk, akikre magyarként büszkék lehetünk. A vértanúk között volt olyan is, aki nem beszélt magyarul, de kiálltak egy eszméért. Ez fontos lehet a mai napokban, amikor eszmék kavalkádjában élünk", mondta az eredményhirdetés előtt Gnánd Zoltán.

Mielőtt a közel háromnegyed órás program zárásaként a jelenlévők elénekelték a magyar himnuszt, a három tagú zsűri elnökeként Gnánd ismertette a megmérettetés végeredményét. Ezek szerint a Kálai Gertrúd, Rozsái Enikő, Dorkó Norbert és Aman Rajmond alkotta Nép Szava csapata utazhat Miskolcra. A második helyen a Szatmári Vértanúk, a harmadik helyen a Mártírok, a negyediken pedig az Októberi Ifjak végeztek.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: