2013-02-24 12:23:41• hírek • Szatmár.ro

Történelmi vetélkedő a Kölcseyben

A Szent István Kör és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium történelmi vetélkedőt hirdet általános- és középiskolás diákok számára KORONA ÉS TIARA címmel Mátyás király, valamint Bakócz Tamás életéről, tevékenységéről.

555 éve választották királlyá Hunyadi Mátyást, 500 évvel ezelőtt próbálta „meghódítani" Rómát Bakócz Tamás, az egyetlen magyar főpap, akinek komoly esélye volt arra, hogy elnyerje a pápai tiarát. Mivel az erdődi, tehát Szatmár megyei születésű Bakócz pályafutása Mátyás király környezetében kezdődött, a kettős évforduló alkalmából ugyanazon vetélkedő keretén belül szeretnénk megemlékezni történelmünknek erről a két meghatározó személyiségéről.

A rendezvény első napján, 2013. április 5-én a diákok és a kísérő tanárok kiránduláson vesznek részt, melynek során látogatást tesznek Erdődre, Bakócz Tamás szülőhelyére is. A csapatok közötti megmérettetésre 2013. április 6-án délelőtt kerül sor a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. A  legjobban szereplő csapatokat oklevéllel és könyvjutalommal díjazzuk. Az első három helyezettek, valamint felkészítő tanáraik visegrádi jutalomkirándulásban részesülnek, ugyanakkor értékeljük a kiemelkedő egyéni teljesítményt is.

Mindkét korcsoportban háromtagú csapatok jelentkezhetnek. A megmérettetésre más megyékből és a határon túlról is várunk diákokat. A felkészüléshez ajánlott irodalmat és a jelentkezési lapot a http://www.torilecke.com/ weboldalról lehet letölteni. Ugyanitt találják az érdeklődő diákok és pedagógusok egy-egy otthoni előkészülést igénylő feladat leírását, melyet majd a vetélkedőn is be kell mutassanak. A kitöltött jelentkezési lapot kérjük az acsmcsilla@yahoo.com e-mail címre legkésőbb március 10-éig eljuttatni.

A vetélkedő szervezésében közreműködnek más szatmári középiskolák történelemtanárai is: Barkóczi Éva (Gheorghe Dragoş Közgazdasági Iskolacsoport), Gnandt Zoltán (Hám János Római Katolikus Iskolaközpont) és Póti Eduárd (Református Gimnázium).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: