2015-07-30 14:25:48• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Történelmi siker vagy bukás

Történelmi sikerre lenne szüksége a Debrecennek ahhoz, hogy előnyt szerezzen a Rosenborg ellen az Európa Liga-selejtező 3. fordulójának csütörtöki első felvonásán, magyar csapat ugyanis korábban még egyszer sem tudta legyőzni a norvég bajnokot. Talán ennél is nagyobb bravúrra lenne szüksége a francia rekordbajnok St. Etienne ellen a Marosvásárhelynek, illetve az angol West Ham ellen az Astrának.

Először 1986-ban az Intertotó Kupában a Videoton játszott az északi rivális ellen, a csoportkör mindkét összecsapása döntetlennel zárult. A legközelebb az 1997-es Bajnokok Ligája-selejtezőben az MTK állt közel a győzelemhez, a kék-fehérek 3-2-re vezettek a Hungária körúton, amikor a 68. percben kialudtak a fények, és nem tudták folytatni az összecsapást. Másnap, a megismételt mérkőzésen 1-0-s, majd a norvégiai visszavágón 3-1-es Rosenborg-siker született. 2000-ben a Dunaferr került össze a Rosenborggal, Egervári Sándor bajnokcsapata egy 2-2-es hazai döntetlen és egy 2-1-es idegenbeli vereség után búcsúzott.

A Debrecen találkozott már norvég ellenféllel, 2013-ban a Strömgodsettel, amelytől az idegenbeli 2-2 után a Nyíregyházán megrendezett visszavágón 3-0-ra kikapott.

Kondás Elemér csapata az első fordulóban a montenegrói Sutjeska Niksic együttesét búcsúztatta, majd az előző körben a lett Skonto Riga következett, amelyet az idegenbeli 2-2 után hazai pályán 9-2-re vert, amivel a klub történetének legnagyobb arányú nemzetközi sikerét aratta.

A hajdúsági gárda a bajnokságban a Békéscsaba idegenbeli legyőzésével rajtolt, vasárnap azonban meglepetésre 1-1-es döntetlent játszott a vendég Puskás Akadémiával, igaz, több kulcsember is pihenőt kapott.

Jól kezdte a bajnokságot a tavalyi ezüstérmes Marosvásárhely is, amely egy döntetlennel és két győzelemmel vezeti a bajnoki tabellát. Pedig a klubnak nem volt nyugodt nyara. Előbb arról szóltak a hírek, hogy elfogyott a pénz, majd hirtelen a liga legnagyobb fizetésével a kispadra ültették Dan Petrescut és leigazoltak több, a román bajnokság szintjén jó névnek számító és nem túl olcsó játékost (pl. Pablo Brandan, Pavel Golanski). Aztán a DNA zárolta a számlákat, Petrescu Kínáig meg sem állt, helyét a korábbi magyar válogatott Vasile Miriuta vette át. Összesen tízen távoztak (köztük olyan húzóemberek, mint Claudiu Bumba, Sepsi László, Marius Constantin vagy Ianis Zicu) és kilencen érkeztek a nyáron. Sőt, olyanok is vannak, mint például Dacian Varga, Banel Nicolita vagy Dan Bucsa, akik érkeztek, de azóta már távoztak is.

A 10 bajnoki címével francia rekorder St. Erienne ehhez képest a nyugalom szigete. Christophe Galtier 2009 decembere óta ül a csapat kispadján, a gárda az elmúlt öt évben soha nem végzett az 5. helynél rosszabb helyen a Ligue 1-ben. A nyáron sem volt nagy jövés-menés, a távozókat igyekeztek megfelelően pótolni. A Swansea-hez 4,9 millió euróért távozó Franck Tabanou helyére leigazolták a szerződés nélküli, rutinos kameruni válogatott Benoit Assou-Ekottót, a Hannorvernek 3,3 millióért eladott török válogatott Mevlüt Erdinc helyére pedig két millióért megvették a Lille-től Nolan Roux-t. Némi meglepetésre Landry N`Guemo nem kapott új szerződést, helyére érkezett a Rennes-től ingyen Vincent Pajot. Immár végleg a zöld-fehéreké Kevin Theofil-Catherine, aki már a tavaly is itt szerepelt a Cardiff kölcsön-játékosaként. Egy másik kölcsönjátékoshoz, a holland válogatott csatár Ricky van Wolfswinkelhez viszont nem ragaszkodtak, így ő visszatért az angol Norwich-hoz.

Ha hinni lehet a sajtó-jelentéseknek, akkor Pajot, Fabien Lemoine és Renaud Cohade sérülés miatt nem léphet pályára Marosvásárhelyen, a hazaiaknál pedig egyedül Romario Kortzorg maródi. Érdekes még megemlíteni, hogy a mértékadó transfermarkt.de oldal szerint a franciák kerete 76, az erdélyieké pedig 9,7 millió eurót ér - ennyit az esélyekről.

Persze a labdarúgásban vannak csodák!

Hasonló csodát ért el egy hete majdnem a máltai Birkirkara, amely hazai pályán legyőzte a West Ham Unitedet és csak a büntetőkön múlott, hogy nem jutott tovább. A focitörténelem egyik legnagyobb blamája lett volna, már csak azért is, mert a „kalapácsosok" az átigazolási időszak első felében már elvertek 33 millió eurót új játékosokra: Dimitri Payet 15 millióért jött az Olympique Marseille-től, Angelo Ogbonna 11 millióért a Juventustól, míg Pedro Obiang 6 millióért a Sampdoriától. A távozók között az egyedüli veszteség Alex Song, aki kölcsön után visszatért a Barcelonához. Elhagyta a klubot továbbá néhány veterán, a 34 éves védő Guy Demel, a 40 esztendős kapus Jussi Jaaskalainen, a 33 éves Nené és a 31 éves Carlton Cole is.

Új az edző, Slaven Bilic (fotó) is, aki Sam Allardyce helyét örökölte meg. Ez pedig azért érdekes, mert bármennyire is hihetetlen, Bilic a West Ham 16. edzője csupán. Mindez 116 év alatt! Az első ötven évben ráadásul mindössze két edzője volt a klubnak! Talán ennek a stabilitásnak és elhivatottságnak is tudható be, hogy a „kalapácsosok" soha nem szerepeltek a másodiknál alacsonyabb osztályban.

Nehéz stabilitásról beszélnünk az Astra esetében, ahol csak a nyáron 14 játékos távozott és 11 érkezett. Arról nem is beszélve, hogy az előző szezonban Marius Sumudica a negyedik edzőként ülhetett le a kispadra. Legalább ekkora a különbség a két klub anyagi lehetőségei között is, hisz a WHU keretét 144 millió eurósra, az Astráét pedig 21 millióra taksálják...

Európa Liga, harmadik selejtezőkör:
Debrecen - Rosenborg 21.00 M4
Marosvásárhely - St. Etienne 21.00 Digi1
West Ham United - Astra 21.45 -

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: