2010-02-28 11:23:10• hírek • MTI/AFP/Reuters/AP

Történelmi méretű természeti csapás

Meghaladja már a háromszázat a chilei földrengés halálos áldozatainak a száma - közölték vasárnap a helyi hatóságok.

A Richter-skála szerinti 8,8-as fokozatú földrengésnek szombat hajnalban rázta meg az ország középső részét. Több mint negyven utórengése volt az első földmozgásnak. Edmundo Pérez Yoma belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy "történelmi méretű természeti csapás" sújtott le Chilére. Felhívta a figyelmet arra, hogy 1960 óta nem volt ilyen erejű földrengés az országban, de - tette hozzá - két-három napon belül visszatér az élet a normális kerékvágásba.

A helyi válságkezelő hatóságok egyik illetékese úgy vélekedett, valószínűtlen, hogy "drámai" mértékben emelkedni fog az áldozatok száma. A chilei hatóságok szerint a korábban közöltnél ötször több, közel kétmillió embert sújtott a földrengés. Barack Obama amerikai elnök segítséget ajánlott fel a dél-amerikai országnak, de Andrés Velasco chilei pénzügyminiszter szerint az országnak van elegendő saját forrása a károk rendezéséhez.

A chilei média szerint a földrengés okozta szökőár súlyos károkat okozott Talcahuano város kikötőjében: az óriáshullámok hajókat borítottak fel, konténereket szórtak szét a város víz alá került utcáin.
Az amerikai média figyelmét leginkább a Hawaii-szigetek kötötték le. A CNN hírtelevízió élő adásban, a szigetcsoport több pontjáról tudósított az óriáshullámok közeledtéről, de végül a hullámok a vártnál később érkeztek, és a becsültnél kisebbek voltak. Hawaiin a szökőárriadó két órán át tartott, majd lefújták.

A japán hatóságok több százezer ember evakuálását rendelték el a keleti partvidéken. Felszólították a térségben élőket, hogy magasabban fekvő területekre meneküljenek, és semmiképpen se merészkedjenek a partra. Nagyobb szökőártól tartva a japán hatóságok vasárnap elrendelték 320 ezer ember kimenekítését az ország fő szigetén, Honsún. A riasztás Aomori, Ivate és Mijagi prefektúrákra terjed ki.


Talcahuano város kikötője - a rengés előtt
Talcahuano város kikötője - a rengés előtt


A japán szakértők eleinte tartottak tőle, de azután kizárták, hogy a cunami 3 méteresnél nagyobb hullámokkal támadjon a csendes-óceáni partvidéken. Először a Tokiótól közel kétezer kilométerre délkeletre fekvő Minami Tori-szigeten észleltek "cunamit", de az óriáshullám helyett mindössze tíz centiméteres tengerszint-emelkedést mértek a chilei földrengés hatásaként. Nem sokkal később a fővárostól 970 kilométerre északkeletre, a Hokkaido szigetén található Nemura településnél csupán 30 centiméteres volt a szökőár.

A japán meteorológiai intézet adatai szerint 17 éve ez volt az első jelentősebb cunamiriadó, míg 1952 óta a negyedik nagyobb mértékű riasztás. Az Ivate prefektúrában lévő Kudzsi kikötőjében a szökőár magassága elérte a 120 centimétert negyven perccel az első, 90 centiméter magas árhullámokat követően - közölte a japán meteorológiai intézet.
Az Oroszországhoz tartozó Kuril-szigeteken és Szahalin szigetén is cunamiriadót fújtak, majd kisvártatva visszavonták. Az orosz hatóságok azt várták, hogy a szigetek partvidékéhez akár kétméteres hullámok is érkezhetnek, s a víz eláraszthatja a part mentén fekvő településeket. Kamcsatka déli részén mindössze harminc centiméteres hullám keletkezett, rácáfolva a félelmekre, s közép-európai idő szerint vasárnap reggelig a legnagyobb hullám 80 centiméter magas volt.
Szahalinon is felszólították a helyi lakosokat, hogy ne menjenek ki a part menti jégre, de bejelentették, hogy a lakott településeket nem fenyegeti veszély.

A cunamiriadót egyébként Japán és Oroszország kivételével vasárnap már lefújták a térség országai. Az orosz Távol-Keleten továbbra is érvényben van a riadó, mert a szakértők szerint különböző erősségű hullámokra még legalább 2-3 napon át számítani kell, ám az eddigi jelzések szerint a szintingadozások csekélyek, és ezért várhatóan hamarosan lefújják a riadót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: