2014-05-01 02:14:29• hírek • Kocsis Zoltán

Történelmi madridi döntő lesz Lisszabonban

A Borussia Dortmund tavalyi döntőbe jutását követően legalább akkora szenzációt okozott az Atletico Madrid, amely a hazai gól nélküli döntetlent követően Londonban győzte le 3-1-re a Chelsea-t a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján. Ezzel pontosan 40 év után sikerült bejutnia ismét a bajnokok döntőjébe – ám először fordul elő, hogy egyazon város két csapata csapjon össze a fináléban!

Az első helyzet az Atletico nevéhez fűződött, amikor a 4. percben Koke emelése a felső lécről vágódott le az elé a Mark Schwarzer elé, aki egy éves volt, amikor a madridiak a BEK-döntőben alulmaradtak a Bayern Münchennel szemben. Az első percek megilletődöttségét követően a Chelsea kezdte átvenni az irányjtást, ezt jelezte Willian veszélyes szabadrúgása, majd David Luiz akrobatikus lövése. Miközben a másik kapu előtt Diego Costa csak néhány blokkolt lövésig jutott, a Chelsea megszerezte a vezetést. Willian két embert csapott be, majd Azpilicueta Fernando Torreshez játszott, aki nem hibázott.

Kevesebb, mint hét percet örülhettek azonban a londoniak, a 44. minutumban ugyanis Juanfran adott középre remekül egy hosszú labdát, Adrian Lopeznek pedig formalitás volt az egyenlítés.

Nem tudni, a szünet előtti gól vagy az edzők hatása, ám a második félidőben már csak egy csapat futott ki a pályára: az Atletico Madrid. A 47. percben az egyenlítő találatot megelőző indításra emlékeztető passzt követően Arda Turan tüzelt éles szögből, Schwarzernek kellett védenie, mint ahogy kevéssel később Tiago lövésénél is. A másik kapu előtt Azpilicueta fejesét követően Thibaut Courtois-nak is akadt dolga, ám mielőtt a hazai szurkolók kezdhették elhinni, hogy éledezik csapatuk, Samuel Eto'o teljesen fölöslegesen akasztotta el Diego Costát az angol tizenhatoson belül, a spanyol csatár pedig magabiztosan értékesítette a büntetőt. Megdöbbentő, de igaz: az utóbbi öt tizenegyes, amit a Chelsea ellen ítéltek a BL-ben, mind csatár okozta!

Talán egész másként alakul minden, ha négy perccel később Luiz fejesét követően a labda nem a felső lécen csattan, majd abba Courtois nem tud reflexszerűen belekapni. Egyenlítés helyett újabb spanyol gól következett, amikor a 74. percben a hazai védelem ismét nem tudott lereagálni egy hosszú labdát, Juanfran középre passzolt, Arda Turan pedig előbb a felső lécre fejelte a játékszert, az visszapattant elé és ekkor már nem hibázott.

A mérkőzés kezdett a Real Madrid keddi müncheni mészárlására hasonlítani, ám Schwarzer egy bravúrral megakadályozta, hogy Felipe Luis meglője a vendégek negyedik gólját is. A müncheni meccstől eltérően azonban a Stamford Bridge-en ekkor már csak a spanyol szurkolók ollézása hallatszott, míg a Bayern drukkerei végig énekelve éltették csapatukat kedden. Ezzel együtt azonban érdekes, hogy az utóbbi években - főleg a sajtó által – Pep Guardiola és José Mourinho képezte két pólusú focivilág mindkét kulcsszereplője csúnyán leégett. Ráadásul a portugál immár negyedik elődöntőjén maradt alul a hatból.

A tavalyi német házidöntő (Bayern München – Borussia Dortmund) után idén tehát két spanyol csapat találkozik a BL fináléjában. Erre utoljára 2000-ben volt példa. Az egyik érintett akkor is a Real Madrid volt, a királyi gárda akkor a Valenciát verte meg. Van azonban hasonló sikerélménye az Atleticónak is: 2012-ben az Európa Liga döntőjében Bukarestben az Athletic Bilbaót győzte le. Nem mehetünk el szó nélkül a Primera Division csapatainak idei diadalmenete mellett sem, hisz a színtiszta spanyol BL-döntő mellett biztos, hogy spanyol lesz az egyik fél az EL-fináléban is. Négyből három tehát a spanyoloknak. Ráadásul az Atletico veretlen az idei sorozatban!

Bajnokok Ligája elődöntő visszavágó (összesített eredmény):
Chelsea – Atletico Madrid 1-3
gólok: Torres (37.) illetve Adrian (44.), Costa (60., 11-es), Turan (72.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: