2017-08-02 17:35:38• hírek • Kocsis Zoltán

Történelmi lehetőség – Új épülettel bővülhet a megyei kórház

„Történelmi lehetőségről” és „korszakváltó pillanatról” beszélt szerdai sajtótájékoztatóján Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Adrian Marc, a Szatmár megyei Kórház ideiglenesen kinevezett menedzsere. A három nagyszabású projekt megvalósítása esetén tíz milliót meghaladó összegből korszerűsítenék a szatmári egészségügyet. Úgy euróban, mint lejben. Hogy a történelmi lehetőséggel sikerül-e élni, az a következő 12 hónapban dől el.

A legnagyobb beruházás minden kétséget kizáróan az új épületszárny megépítése lehet. A beruházást román–magyar határon átnyúló projekt keretein belül pályázná meg a kórház, a partnerei pedig a nyíregyházi Jósa András Kórház és a Kisvárdai Városi Kórház lesz. Az elképzelések szerint az új épületszárny öt emeletes lenne és L alakban épülne meg a jelenlegi kórház parkjának és helikopterleszállójának egy részén, a Prahovei utca közvetlen közelében.

Mint Marc elmondta, ide kerülne az összes operációs terem, a szemészet, a fül-orr-gégészet, a sebészet, az ortopédia, a gyermeksebészet, az urológia és a plasztika sebészet. Az épület tetejére pedig az új helikopterleszálló. Amelyet immár éjszaka is lehet majd használni.

A beruházás összértéke meghaladja a tíz millió eurót. A pályázat első részét szeptember 20-ig kell benyújtani.

A második jelentős beruházás a jelenlegi sürgősségi osztály bővítése, amelyre másfél millió eurót igyekszik megpályázni az egészségügyi intézmény, amely saját energia-háztartását is szeretné hatékonnyá tenni, ennek érdekében mintegy 20 millió lejt igyekszik megpályázni az épület hőszigetelésére és a fűtésrendszer korszerűsítése érdekében.

„Ha mindez megvalósulna, akkor olyan körülményeket sikerülne biztosítanunk, amelyek csábítóak lehetnek a fiatal orvosok számára, akik már nem emelhetnének kifogásokat a feltételekkel szemben és a munkamoráljuk is megváltozna”, fogalmazott a menedzser.

Marc biztosított azonban mindenkit, a régi kórházat sem tévesztette szem elől a vezetőség: „Mióta Lükő Béla megépítette, nem végzett el ott senki semmilyen jelentős tatarozást”, fogalmazott a menedzser. Elképzelései szerint a régi kórház elsősorban azon betegeknek adna majd otthont, akik hosszabb ideig tartó kórházi ellátásra szorulnak. Előtte azonban alaposan fel kívánják újítani az épületet – pályázati pénzből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: