2012-02-19 17:01:56• hírek • Póti Orsolya

Történelmi jelentőségű esemény a Kálvária-templom felújítása

A felújított Kálvária-templom megszentelésére került sor februrár 19-én, a Jézus Szíve Egyházközösségben. A jelentős kulturális és egyházi eseményen olyan személyiségek vettek részt, mint Vasile Blaga, a szenátus új elnöke, Vasile Timis, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium államtitkára, valamint megyénk és városunk vezetői. Az ünnepi liturgiát Nm. Ft. Schönberger Jenő megyés püspök vezette.

Három nyelvű szentmisén szentelték meg az Európai Uniós projekt révén felújított Kálvária templomot február 19-én, vasárnap délelőtt. A megújúlt templomban mozdulni is alig lehetett a szentelési liturgia során, hiszen többszázan vettek részt a történelmi jelentőségű eseményen.

A szentmisét Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök vezette, de vele együtt celebrált Román János és Schupler Tibor - a két közösség plébánosai -, és az egyházmegye jelenlevő számos papja is. Az eseményen képviseltették magukat ugyanakkor a különböző egyházak képviselői, valamint magas rangú állami és helyi tisztségviselők.

A meghívottak köszöntését követően a püspök atya a templomszentelés momentumára figyelt: „Egyházmegyénk egykori spirituális központja, a jezsuiták temploma, a Kálvária templom, alapjától a tetejéig, kívül belül megújult. Már nagyon szükséges volt a felújítása, mert egyébként úgy járt volna, mint az elődje. Köszönet mindazoknak, akik megmentették, és újjá varázsolták. Boldogok vagyunk, mert valami nagyon szépet sikerült tennünk Istenért! Örömtől dobban a szívünk, a jól végzett munka örömétől."



A szentmise végén Schönberger Jenő püspök köszönetét fejezte ki a két plébánosnak a felújítási munkában való helytállásért, a projektet vezető Ft. Román Jánost és gyülekezetét pedig Hám János díjjal tüntette ki. Az ünneplők a Püspöki Palota dísztermébe vonultak át, ahol az esemény meghívott vendégei örömüket fejezték ki a projekt sikeres megvalósulása miatt.

Elsőként Nm. Ft. Schönberger Jenő köszönte meg a projektben résztvevők segítségét, majd Vasile Blaga, Románia Szenátusának elnöke kiemelte a projekt lefutásának és megvalósításának fontosságát. „Jó munkát végzett a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye csapata, remélem sokan töltik meg imádsággal a felújított templomot." - mondta el Blaga.

Vasile Timiş, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium államtitkára a templomi szertartás sokszínűségét az európai kultúra fényes megnyilatkozásával hozta összhangba mondván, hogy a templom a vallás és kultúra, a tudomány és a hit, az egyház és társadalom közötti szintézis. Az államtitkár beszéde végén okleveleket adott át a Kálvária két plébánosának - Román Jánosnak a román, és Schupler Tibornak a német közösség lelkészének -,  valamint a kivitelező cég vezetőjének.

Történelmi jelentőségűnek nevezte ezt a napot Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. Örömét fejezte ki, mert vannak hívek, önkéntesek, akik szeretik a szépet, megőrzik a múltat, valamint hasznosítják azt a huszonegyedik század szellemében.

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere jelentősnek és szívhez szólónak tartotta, hogy különböző egyházak képviselői és hívei három nyelven imádkoztak együtt a felújított templomban. A polgármester gratulált az Európai Uniós pénzek sikeres lehívásáért és az elvégzett munka minőségéért is. „A Kálvária megszentelésének napja is minden bizonnyal helyet kap majd a város történelmi eseményei között." - mondta el Ilyés.

Az új színekben és fényekben kiemelkedő Kálvária és a templomszentelés alkalma bizonyítja, hogy van élet ott, ahol az embereket megmozgatja az Isten és ember iránti szeretet.






Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: