2018-08-20 05:46:54• hírek • Közlemény

Történelmi felfedezőút magyarországi világörökségeink útján

Immáron másodszor részesült a Szatmárnémeti Evangélikus-Lutheránus Egyházközség a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásában, így idén augusztus 17-19. között az egyházközség tagjai történelmi felfedezőútra indultak a magyarországi világörökségek útján. Beszámolót olvashatnak. 

"A kirándulás alkalmával 26 gyülekezeti tag látogatott el elsőként a 82.000 hektáron elterülő Hortobágyi Nemzeti Parkba, mely az Unesco Világörökség részét képezi. A nemzeti park, mely rezervátum is egyben, növény- és állatvilágával elbűvölte a látogató csoportot. A gémes kutak, a kilenclyukú híd, a látogatóközpont, a Hortobágy – halastavi kisvasút, a Hortobágyi Vadaspark,  illetve a kirakodó vásár voltak az első nap legfontosabb látnivalói.


Második nap korán reggel indult a csapat a szálláshelyről a Fecskeház Erdei Iskola és Ifjúsági Szálláról Hollókő felé, mely szintén az Unesco Világörökség részét képezi. Itt elsőként a palóc település várát látogattuk meg, mely messziről tündökölt fenséges szépségében egy kiugró szakadék széléről. A helyi idegenvezető – Polgár Péter – segítségével mélyebb betekintést nyerhettünk a vár történetébe és évszazados, hol viharos, hol békés időszakába. Ezt követően a völgyben megtekintettük a szintén Unesco Világörökségéhez tartozó Hollókőhöz tartozó Ófalut, mely település a mai napig élő példája a falusi élet hagyományos formájának, amely a gazdasági-társadalmi változások következtében eltűnőben van. Ófalu a 20. századi mezőgazdasági forradalom előtti falusi élet élő példája mind a mai napig. Az ófalu csupán 55 lakó- és gazdasági épületből áll, mégis arra készteti a látogatókat, hogy újra és újra megcsodálják az egyedi építészeti stílusú épületeket.



A második nap délutánján ellátogattunk Máriapócsra, Magyarország egyik legnagyobb zarándokhelyére, mely település lakói a Nagyboldogasszony napi búcsúra készülődtek szívvel-lélekkel. A főtéren meglátogattuk a máriapócsi görög-katolikus kegytemplomot, majd kijövet a templomból megcsodálhattuk füllel-szemmel a a templom kis harangjainak dallamos játékát.


A felfedezőút harmadik napján közösen ellátogattunk Nagygécre, abba a faluba, melyet az 1970-es árvíz teljesen elöntött, majd ezt követően kitelepítettek. A gyülekezeti tagok, ill. néhány járókelő látogató jelenlétében közös vasárnapi istentiszteletet tartottunk a nagygéci Arpád-kori református templomban, mely épület a mai napig műemlékvédelem alatt áll. Ezt követően  bejártuk a két hektáros Nagygéci Emlékparkot.


Az alkalom ebéddel, hosszantartó beszélgetéssel, közös fényképekeszkedéssel zárult.


Egy gazdag történelmi múlttal megáldott országba látogathattunk el – az anyaországba, ezért úgy érzem kötelességünk megismerni és megismertetni gyerekeink,unokáink számára is annak történelmi múltját, építészeti örökségét illetve természeti kincseit. A 26 résztvevő gyülekezeti tag teljesen átszellemülve és feltöltődve tért vissza Szatmárnémetibe augusztus 19-én késő délután. A három napos kelet és észak-kelet magyarországi kirándulás megvalósításért, az úti- és szállásköltség és a kiadós ebédek biztosítása a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulhatott meg. Hálás köszönt érte gyülekezetünk presbitériuma és minden egyes tagja nevében is."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: