2011-10-08 14:26:41• hírek • Póti Orsolya

Történelmi és néprajzi előadások a konferencián

Kisebbségek a Kárpát-medencében címmel kerül sor október 8-9. között tudományos konferenciára a Szatmár Megyei Múzeumban. A konferenciát Szőcs Péter történész, Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, valamint Dr. Cservenyák László nyitották meg szombat délelőtt.

A Kárpát-medence Európa etnikailag legvegyesebb területe, ahol továbbra sem esnek egybe az államhatárok a népek, nemzetek települési határaival. Ez az eltérés Közép-Európában leginkább a magyarságot érinti, ám kisebb-nagyobb mértékben minden itt élő náció szembesülni kénytelen az állam-nemzet tagolódásával. Ezt szem előtt tartva osztják meg történelmi és néprajzi kutatásaik eredményét neves romániai és magyarországi szakemberek a Kisebbségek a Kárpát-medencében című tudományos konferencia keretében.

A konferenciát október 8-án Szőcs Péter, a Szatmár megyei Múzeum igazgatója nyitotta meg Csehi Árpád Szabolcsnak adva át a szót. Csehi köszönetét fejezte ki a szervezőknek, hiszen ez a konferencia egy újabb állomása a gyümölcsöző határmenti együttműködésnek.

Dr. Csevernyák László, a mátészalkai Szatmár Múzeum igazgatója Bene János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeum igazgatójának nevében köszöntötte a résztvevőket. Csevernyák elmondta, a két múzeum szimbiózisban él egymással, ugyanis már három projektet sikerült közösen megvalósítaniuk.

A beszédeket követően rövid szünet után kezdetét vette a konferencia: a Szatmár Megyei Múzeum díszteremében a történelmi szekció előadásaira került sor, míg az első emeleti könyvtárban néprajz előadásokat hallgathattak az érdeklődők. A történészek a második bécsi döntés következményeit boncolgatták, illetve a korszak aspektusait vizsgálták, a néprajzosok pedig határhelyzetben élő kisebbségekről tartottak előadást.

A konferencia vasárnap folytatódik szintén néprajzi és történelmi előadásokkal. Olyan előadók mutatják be munkáikat, mint Veres Emese, Vajda András, Vajda Szabolcs, Peti Lehel és Kereskényi Sándor, valamint dr. L. Balogh Béni, Hankó Nagy Alpár és Pál János.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: