2018-02-15 14:03:41• hírek • közlemény

Történelmi előadás az erdélyi magyarság két világháború közötti történetéről

Az RMDSZ által elindított, A romániai magyarság 100 éve című történelmi előadások sorozata február 22-én folytatódik Szatmárnémetiben.

A második előadást dr. Bárdi Nándor, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének történésze tartja, a kisebbségbe került erdélyi magyarság két világháború közötti sorsáról. Az előadás az erdélyi magyarság, mint politikai közösség létrejöttéről és Nagy-Romániához való viszonyáról szól, három fő kérdéskört vizsgálva. Ezek közül az első, hogy hogyan próbálták a magyarság vezetői a közösség érdekeit képviselni és integrálódni Románia politikai rendszerébe?
 
 
Az előadó ismerteti a kialakult gyakorlatokat, azaz röviden bemutatja az egyéni, a közösségi és a szervezeti integrációs modelleket. A második kérdéskör, hogy hogyan változott a magyarság demográfiai, iskolázottsági jövedelmi és foglalkozási helyzete Románia társadalmi rétegződésén belül? Végül, a harmadik vizsgált kérdés, hogy hogyan váltak a kisebbségi magyar közösségek kulturális és politikai értelemben politikai közösségé, milyen sajátos önkép építés révén?
 
Az előadásra 2018. február 22-én, 17 órai kezdettel, a szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében kerül sor. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.
 
 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: