2018-03-08 09:44:29• hírek • közlemény

Történelmi előadás a '40-'44 közti Észak-Erdélyről

Az RMDSZ által elindított, A romániai magyarság 100 éve című történelmi előadások sorozata március 20-án, kedden folytatódik Szatmárnémetiben. A harmadik előadást Sárándi Tamás, a Maros Megyei Múzeum történész muzeológusa tartja A II. bécsi döntés és a „kis magyar világ” címmel.

Az előadás a második bécsi döntés nyomán Magyarországhoz visszakerült Észak-Erdély 1940–1944 közötti történelmét járja körül. A Romániában maradt Dél Erdélyről április hó folyamán külön előadás lesz. A Magyarországhoz visszatért Észak-Erdély történelme még számos ponton tisztázásra szorul és nehézséget okoz az időszak rövidsége is, mivel a számos tervből és elképzelésből, amely megszületett csak kevés valósulhatott meg konkrétan. Ennek ellenére a magyar közösség számára fontos a korszak és az előadás azokat az aspektusokat (pl. oktatás, földreform, a különböző telepítési tervek, zsidókérdés, stb.) veszi számba, a szatmárnémeti vonatkozásokat kiemelve, amelyek meghatározóak voltak a korszakban.
 

Az előadásra 2018. Március 20-án, 17 órai kezdettel, a szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében kerül sor. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: