2010-01-31 20:59:02• hírek • Szatmar.ro

Történelmi egyiptomi győzelem

Egyiptom egy góllal legyőzte Ghánát és megnyerte az Afrika-kupát.

Papírforma-eredmény született az Afrikai Nemzetek Kupájának döntőjében, mondhatnánk, mivel az eddig hét fináléjából hatot megnyerő Egyiptom 1-0 arányban legyőzte Ghánát és ezzel beírta magát a labdarúgás történelemkönyveiben: még soha egyetlen országnak sem sikerült egymást követő három alkalommal megnyernie az AFK-t.

Annak ellenére, hogy a címvédő csapatról volt szó, a torna elején kevesen fogadtak volna nagyobb összegben (beleértve e sorok íróját is), hogy Egyiptom ezúttal is diadalmaskodni fog. Egyrészt, mert három klasszisa (Abutrika, Mido, Zaki) sem volt ott a tornán, másrészt pedig alig két hónappal ezelőtt bukta el az együttes a világbajnoki pótselejtezőt. Ám talán pont ez a dac és a bizonyítási vágy hajtotta Haszan Sehata fiait.

A döntőről igazán sok szót nem érdemes vesztegetni, pontos tükörképe volt az egész tornának: nagy akarat, de gyenge játék, kevés helyzet és a végén Egyiptom győz. Bár végig a fáraók birtokolták többet a labdát, az a kevés veszély, amit a játékosok belecsempésztek a játékba, a ghánaiak nevéhez fűződik. Bár Gyan ollózása a 9. percben annyira volt veszélyes, mint Tigris Micimackóra az ismert mesében és Asamoah távoli lövését is könnyedén hatástalanította el-Hadary kapus.

A második félidőben is elsősorban a két Asamoah, Gyan és Kwadwo próbálkozott, de el-Hadarynak csak egyszer kellett komolyabbat tornásznia. Az utolsó tíz percben Ghána dűlőre próbálta vinni a dolgot, ám erre ráfázott: a 85. percben Gedo (fotó) kényszerítőzött remekül Zidannal, a visszakapott labdát pedig gyönyörű mozdulattal csavarta el a hosszú sarokba.

A fennmaradó kevés időben Ghána próbált válaszolni, Egyiptom pedig időt húzni. Utóbbinak sikerült jobban a terve, mivel Agyemang lövése sem érte el célját, Addo pedig közelről a labdát, így Egyiptom történelmi sikert aratott. Nem érdemtelenül, hisz valamennyi meccsét megnyerte (igaz, Kamerun ellen csak a hosszabbításban), 15 gólt rúgott és mindössze kettőt kapott (Nigéria és Kamerun ellen). Ugyanakkor azt sem lehet (szabad) elhallgatni, hogy a fáraók kaptak némi hátszelet: a Kamerun elleni negyeddöntőben olyan gólt lőttek, ami nem volt gól, az Algéria elleni elődöntőben Halliche 38. percben megkapott piros lapja enyhén szólva is megkérdőjelezhető.

Ám a történelemkönyvekben az áll majd, hogy Egyiptom 1957, 1959, 1986, 1998, 2006 és 2008 után 2010-ben is megnyerte az Afrika-kupát, míg Ghána 1982-es győzelme után tovább várhat az újabb sikerre. És bekerül a történelemkönyvekbe Mohamed Gedo neve is. Nem csak azért, mert ő lőtte a végső győzelmet jelentő gólt, hanem azért is, mert öt góljával ő lett a torna gólkirálya. Mindezt ráadásul úgy érte el az al-Iskandary 26 éve csatára, hogy egyetlen meccsen sem volt kezdő!

Gedo gólja 0.54-nél!

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: