2009-08-28 11:10:45• hírek • Szatmár.ro

Történelmi csemegék

A színes programkínálat között történelmi csemegék is lesznek a nyolcadik Partiumi Magyar Napokon.

A Partiumi Magyar Napoknak helyet adó Kossuth kert régóta megérdemelné, hogy történetét feltárják és a szélesebb közönség számára is hozzáférhetővé tegyék. Ez a park kicsiben az egész város történelmét tükrözi: a 19. század végén kezdték meg kialakítását, az azóta is páratlan ütemű város-fejlődés időszakában, ekkor nyerte el Szatmárnémeti nagy részt mai arculatát. Az eltelt időszakban volt kedvelt szórakozó hely, elegáns sétatér, cserkész- majd pionír park, de elhanyagolt vadon is, annak függvényében, hogy az itt élők hogyan viszonyultak környezetükhöz és a városuk lelkét jelentő közterekhez.

A Kossuth kert érdekes történetét dolgozza fel Szilágyi Orsolya művészettörténész, „A szatmárnémeti Kossuth Kert" című könyvében, amelyet a kolozsvári Teleki Mihály Alapítvány jelentetett meg, többek közt az Identitas Alapítvány támogatásával is. A Partiumi Magyar Napok rendezvény sorozata kitűnő alkalmat nyújt a könyv bemutatására, amelyre a Szent István Kör történelmi sátrában kerül sor, vasárnap, augusztus 30-án 12.00 órakor, hiszen a szatmári olvasók a legjobb helyszínen, a Kossuth Kertben ismerkedhetnek meg az új kiadvánnyal.

A könyvbemutatót a Sárándi Tamás történész, muzeológus előadása követi, „Magyarok és nemzetiségiek. A magyar kormány nemzetiségi politikája 1940-1944 között" címmel. A Szent István Kör az elmúlt PMN-ek alkalmával is jelenkori, azaz 20. századi magyar történelmünk fordulópontjaival foglalkozó előadásokat szervezett, ahol a fő hangsúly nem a részleteken, hanem aktuális nemzetpolitikai kérdéseink történelmi gyökereinek feltárásán volt. Így került sor előadásra 2007-ben a magyar identitás formáiról, valamint, 2008-ban, a világháborúkat követő határmódosításokról és azok hatásáról.

Az idei előadás folytatja ezt a sort, mivel fordított tükröt tart a kisebbségben élő közösségünk elé: azt a rövid periódust dolgozza fel, amelyben a magyarság hatalmi helyzetben kezelte (vagy kezelhette volna) a nemzetiségi kérdést. Az előadást követő vita, „Nemzeti traumáink feldolgozása", címmel, Kereskényi Sándor muzeológus moderátorságával, lehetőséget ad, hogy szélesebb nézőpontból közelíthesse meg a hallgatóság e kérdéskört és a vélemények ütköztetése révén minden résztvevő gazdagodjon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: