2012-11-21 00:19:47• hírek • Szatmar.ro

Történelmet írt a CFR – először az európai kupatavaszban

Történelmet írt kedd este a Kolozsvári CFR labdarúgócsapata a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában: a román bajnok 3-1-re legyőzte a Braga csapatát és fennállása során először kvalifikálta magát az európai kupák tavaszi szakaszára. Az est hőse Rui Pedro Couto Ramalho volt, aki mesterhármast szerzett!

Némi túlzással azt is mondhatnánk, hogy két portugál csapat lépett pályára Kolozsváron, hisz a CFR kezdő tizenegyében nyolc olyan játékos is volt, aki Portugáliából érkezett a Szamos partjára. A hatodik percben két ilyen futballista játszott össze, amikor Bastos sarokkal passzolt Rui Pedróhoz, ő pedig meg is szerezte a vezetést. Kilenc perccel később egy másik egykori portugáliai légiós, Sougou passzolt Rui Pedróhoz, aki már a második gólját szerezte meg. Két perccel később Rada hibáját Alan büntette, ám a 33. minutumban ismét kettő volt a hazaiak előnye. Ismét Sougou passzolt Rui Pedróhoz, aki megszerezte önmaga és csapata harmadik gólját. Ezzel Cristiano Ronaldo után a második portugál játékos lett, aki triplázni tudott BL-meccsen.

A Braga ráadásul a 45. percben még nagyobb bajba került, amikor Douglao könyökkel arcon ütötte Radát és máris mehetett zuhanyozni. Az emberhátrányban maradt portugálok a szünet után is próbálkoztak becsülettel, meg is voltak a helyzeteik az amúgy nagyon kompakt módon védekező CFR ellen, ám csak egy lesgólig jutottak. A kolozsváriak is maradtak a kontráknál és a hajrában közel álltak ahhoz, hogy kiüssék a Bragát, ám Camora két percen belül kétszer találta el a kapufát.

A csoport másik meccsén a hat sztárját is otthon hagyó, már továbbjutott Manchester United a várakozásoknak megfelelően 1-0-ra kikapott a Galatasaray otthonában. Az egyetlen találatot Burak Yilmaz szerezte egy szöglet után. Ezzel mind a CFR, mind a Galatasaray 7 ponttal várja az utolsó fordulót. Akkor az erdélyiek Manchesterben, a törököt pedig Bragában lépnek pályára. Pontegyenlőség esetén az egymás elleni mérleg a döntő, ez pedig az isztambuliaknak kedvez...

Sougou ezúttal két gólpasszt adott fotó: uefa.de

Ami a többi csoportot illeti, nagy verést kapott és nehéz helyzetbe került a címvédő Chelsea. A londoniak Quagliarella, Vidal és Giovinco góljainak köszönhetően kaptsk ki a Juventus otthonában ezzel pedig az olaszok megelőzték az angolokat és amennyiben az utolsó fordulóban döntetlent érnek el a már továbbjutott Sahtar otthonában, akkor ők is továbblépnek. Az ukránok első ránézésre simán, 5-2-re nyertek a Nordsjaelland otthonában. Csakhogy a dánok kétszer is vezettek, ráadásul a donyeckiek egy csúnya sportszerűtlenséget is elkövettek: első egyenlítő találatukat úgy szerezték, hogy közben a hazaiak arra vártak, hogy egy bírói labda után visszakapják a játékszert.

Az F csoportban a Lille Sidibé és Bruno góljaival „csak" 2-0-ra nyert Boriszovban. Azért csak, mert még egy gólra szükségük lett volna ahhoz, hogy maradjon esélyük a harmadik hely és az Európa Ligában való indulás megszerzéséhez. A másik meccsen a Valencia és a Bayern München döntetlent játszottak - és továbbmentek.

A G csoportban a Barcelona Alves bombájával és Messi duplájával 3-0-ra nyert Moszkvában a Szpartak ellen - ezzel bebiztosította továbbjutását valamint az oroszok kiesését. Hogy ki követi a katalánokat a nyolcaddöntőbe, az az utolsó fordulóban dől el, amikor a Benfica Barcelonába, a Szpartak pedig Glasgow-ba látogat. Kedd este Lisszabonban a Benfica 2-1-re legyőzte a Celticet, így megelőzte a tabellán.

Öt forduló után elmondhatjuk tehát, hogy a Manchester United, a Barcelona, a Valencia, a Bayern München és a Sahtar Donyeck már továbbjutott, míg a Nordsjaelland, a Lille, a Szpartak Moszkva és a Braga biztosan kiesett.

Bajnokok Liga, csoportkör, 5. forduló:

H csoport:
CFR Cluj -Braga 3-1
gólok:
Rui Pedro (6., 15., 33.) illetve Alan (17.)
Galatasaray -Manchester United 1-0
gólok: Burak Yilmaz (53.)
A csoport állása: 1. Manchester United 12 pont, 2. Galatasaray 7p., 3. CFR Cluj 7p., 4. Braga 3 p.

E csoport:
Nordsjaelland -Sahtar Donyeck 2-5
gólok: Nordstrand (24.), Lorentzen (29.) illetve Luiz Adriano (26., 53., 81.) illetve Willian (44., 50.)
Juventus -Chelsea 3-0
gólok: Quagliarella (38.), Vidal (61.), Giovinco (90.)
A csoport állása: 1. Sahtar Donyeck 10p., 2. Juventus 9p., 3. Chelsea 7p., 2. 4. Nordsjaelland 1p.

F csoport:
BATE Boriszov -Lille 0-2
gólok: Sidibe (14.), Bruno (31.)
Valencia -Bayern München 1-1
gólok: Féghouli (77.) illetve Müller (82.)
A csoport állása: 1. Valencia 10p., 2. Bayern München 10p., 3. BATE 6p., 4. Lille 3p.

G csoport:
Szpartak Moszkva -FC Barcelona 0-3
gólok: Alves (16.) Messi (27., 39.)
Benfica -Celtic Glasgow 2-1
gólok: John (7.), Garay (71.) illetve Szamarasz (32.)
A csoport állása: 1. FC Barcelona 12 p., 2. Benfica 7p., 3. Celtic 7p., 4. Szpartak Moszkva 3p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: