2012-10-06 20:16:51• hírek • MTI/AFP/Reuters/dpa/Hszinhua

Egyre mérgesedik a viszony Törökország és Szíria között

Szíriából kilőtt három aknagránát csapódott be szombaton török területen, a szíriai-török határ térségében, anélkül, hogy károkat vagy emberveszteséget okoztak volna. Ezzel egy időben Törökország megerősítette a határtérségben állomásozó csapatait, és készül arra is, hogy megerősítse haditengerészeti jelenlétét a Földközi-tengeren.

Valamennyi lövedék a Hatay tartománybeli Güvecci falu melletti földeken robbant fel - jelentette az Anadolu Ajansi török hírügynökség. A török tüzérség heves ágyútűzzel viszonozta a támadást.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök pénteken arra figyelmeztette Damaszkuszt, hogy Törökország nem fog visszarettenni megtorló intézkedésektől, ha provokáció éri. Mint mondta, országa nem akar háborút, de óvta szomszédját attól, hogy próbára tegye elszántságát. A török-szíriai feszültség negyedik napja tart, amióta egy szerdai szíriai tüzérségi támadásban öt török polgári személy veszítette életét a határtérségben. Damaszkusz azt állítja, hogy a támadás nem volt szándékos. A török parlament csütörtökön megszavazta, hogy a hadsereg hadműveleteket hajtson végre a határ mentén, de már Szíriában, ami tovább növeli a feszültséget a két ország között.

Törökországban, amely egykor Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségese volt, de a szíriai felkelés során alkalmazott véres erőszak miatt ellene fordult, csaknem 100 ezer szíriai menekült él táborokban. Ankara menedéket nyújtott a felkelők vezetőinek, és ismételten lemondásra szólította fel Aszadot.

Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint Törökország megerősítette a határtérségben állomásozó csapatait. Katonai járműveket, nagyszámú harckocsit és légvédelmi rendszereket vonultatott fel a szíriai határ mentén. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter egy televíziós interjúban hangsúlyozta, Törökország mindent meg fog tenni határainak megvédése érdekében.

Törökország megerősíti haditengerészeti jelenlétét a Földközi-tengeren a Szíriával élesedő konfliktusa miatt - írta a Daily News című török napilap.

A lapjelentés szerint a lépés célja, hogy Ankara fokozza nyomását a damaszkuszi kormányra a határ menti török településeket érő szíriai tüzérségi támadások miatt.

Mint a Daily News írta, hadihajókat és tengeralattjárókat vezényeltek át a török flotta északi erőiből - a Márvány-tenger partján fekvő Gölcükben lévő legnagyobb török haditengerészeti támaszpontról - a Földközi-tengerre.

A lap úgy tudja, hogy a hadihajókat teljesen feltöltötték háborús célra szolgáló fegyverzettel, egyéb részleteket azonban nem közöl.

Oroszország újabb, ezúttal 25 tonna segélyt küldött szombaton Szíriába - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A tájékoztatás szerint reggel egy Il-76-os szállítógép indult a közel-keleti országba fedélzetén 25 tonna humanitárius célú szállítmánnyal. Moszkva korábban két repülőgéppel már 80 tonna élelmiszert küldött Damaszkusznak.

A teheráni külügyminisztérium azoknak az iráni állampolgároknak a szabadon engedését követelte szombaton, akiket egy szíriai felkelőcsoport augusztus óta tart fogságban - közölte az IRNA hírügynökség.

A 48 iránit augusztus 5-én fogták el a lázadók. Teherán közölte, zarándokokról van szó, a lázadók szerint a fogvatartottak valójában az iráni Forradalmi Gárda tagjai.

Pénteken az interneten keresztül a szíriai ellenzéki forradalmi katonai tanács egyik parancsnoka, aki Abul Vafa néven mutatkozott be, a túszok kivégzését helyezte kilátásba. Ez már a második alkalom, hogy ilyen fenyegetés elhangzott. A nyilatkozó követelte egyben azt is, hogy a szíriai hadsereg vonuljon ki a főváros, Damaszkusz egyik elővárosából.

Az iráni külügyminisztérium szombati közleményében ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a szíriai felkelőcsoportot teszik felelőssé, ha az irániaknak bántódásuk esik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: