2007-05-13 13:48:52• hírek • Kis Csilla

Együk magunkat egészségesre

asztamKörültekintően megválasztott tápanyagokkal a légutak gyulladásos állapota jól kontrollálható
Az allergiától, asztmától szenvedők gyakran még a túlzásnak tűnő lehetőségeket is elfogadják, csak, hogy tüneteiktől szabaduljanak.

Így kerülnek ki a lakásból a nagyitól örökölt, szívünknek oly kedves szőnyegek, cseréljük az ágyneműt atka-, allergiamentesre, vagy szerzünk be méregdrága légtisztító berendezést. A megoldás azonban ennél sokkal egyszerűbb.

A tényeket már ismerjük, hallottunk bizonyos ételekről, melyek fokozhatják tüneteinket. A keresztallergia fogalma sem újdonság már, hiszen ezért kerüli például a parlagfűre allergiás egyén a görögdinnye fogyasztását.

Drasztikus megoldások helyett érdemes lehet tehát étrendi változtatásokkal megelőzni, vagy enyhíteni az allergiás tüneteket. Körültekintően megválasztott tápanyagokkal a légutak gyulladásos állapota jól kontrollálható, átjárhatósága javítható, a tüdőkben lerakódott nyálka mennyisége csökkenthető és az esetlegesen asztmás rohamot okozó ételallergiás reakciók megelőzhetők.

Étrendünket ennek érdekében gazdagítsuk omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételekkel. Természetes gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva megakadályozzák a gyulladást kiváltó kémiai anyagok keletkezését. A lazac és a tőkehal kiváló omega-3 forrás. A gamma-linolénsav (GLA) szintén gyulladáscsökkentő hatású. Az esi kankalin olaj, borágó olaj, vagy a fekete ribizli magvának olaja mind kiváló forrása. Az omega-3 és a GLA kombinációjának rendszeres fogyasztásával a légutak gyulladásos állapota jelentősen csökkenthető.

A gyümölcslevek magas antioxidáns tartalmuknál fogva befolyásolják kedvezően állapotunkat. Válasszunk ízlésünk szerint, azonban mindig figyeljünk a termék csomagoláson feltüntetett gyümölcstartalmára. Gyakran csak az apróbetűs részek átolvasásáa után derül ki, hogy kedvencünk csupán 10 százalékban tartalmaz valódi gyümölcsöt, vagy épp sűrítményt. A ma közkedvelt műanyag csomagolású gyümölcslevek kedvezőtlen mellékhatása lehet a fejfájás, vagy szédülés. Legelőnyösebb üvegben kapható terméket választanunk.

A jól megválasztott tápanyagoknál szintén fontos szempont kell legyen a bélrendszer egészségének megőrzése. Immunrendszerünk nagy százaléka ugyanis szervezetünk ezen területén található. Ennek érdekében táplálkozásunk legyen rostokban gazdag, ezen belül is válasszuk a teljes kiőrlésű termékeket.

A bélrendszer egészségének megőrzése érdekében szintén ajánlott joghurt fogyasztása. A rostokkal és a joghurttal � különösen az élő joghurtkultúrát tartalmazó termékekkel -biztosítjuk az aktív bélműködés fenntartását, a Lactobacillus acidophilus és bifidobacteria jótékony baktériumok egyensúlyát.

A University of California kutatói által végzett vizsgálatban a napi rendszerességgel johurtot fogyasztó résztvevők esetében az allergiás tünetek száma 90 százalékkal csökkent. A jótékony baktériumok folyamatos megújulásának biztosításához mindenki számára ajánlott a joghurt napi fogyasztása.

Finn kutatók aktív kultúrát tartalmazó joghurthoz probiotikus kiegészítőt adva bizonyították, hogy a termékek fogyasztásával csökkentek az ekcémás gyermekek tünetei. Nem minden joghurt hoz azonban javulást. Mindenképpen keressük az aktív kultúrát tartalmazó termékeket, s kerüljük a magas cukortartalmúakat.  fittseg

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: