2009-10-18 14:12:06• hírek • MTI/AP

Törmelékfelhő a becsapódás helyén

Az amerikai űrügynökség holdmissziója érdekes megfigyeléshez vezetett: az újonnan készült képek tanúsága szerint a Centaur rakéta október 9-i becsapódásának helyén, a Cabeus-kráter felett hatalmas porfelhő keletkezett - jelentették be amerikai csillagászok.

"A visszakapott adatok rendkívül jó minőségűnek tűnnek, még elemezzük őket" - mondta Anthony Colaprete, a rakétamissziót irányító Ames Kutatóközpont vezető szakembere.

Néhány megfigyelő korábban nehezményezte, hogy a rakétabecsapódás semmiféle látványos jelenséget nem okozott. Az Ames erre azt válaszolta, a kísérletet tudományos vizsgálat céljából végezték el, nem pedig azért, hogy "tűzijátékkal" örvendeztessék meg a közönséget.

Azzal, hogy a Centaur becsapódása következtében törmelékfelhő alakult ki, a kutatók képesek a benne lévő anyagot a LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite - Holdkráter-megfigyelő és -érzékelő Műhold) segítségével vizsgálni. Maga az LCROSS a terveknek megfelelően szintén ugyanabba a kráterbe zuhant a Centaur becsapódása után négy perccel, míg társa, a LRO (Holdfelderítő Űrállomás) az égitesttől 80 kilométerre Hold-korüli pályára állt.

A törmelékfelhő vizsgálata rendkívül fontos, hiszen ebből tudhatják meg a szakemberek, hogy valóban van-e égi kísérőnknek felszín alatti víztartaléka, amely egy, a jövőben a Holdon létesítendő űrbázis ellátását szolgálhatná. A Centaur becsapódása a Hold déli pólusvidékén fekvő Cabeusba egy nagyjából ötöd futballpályányi mesterséges krátert okozott.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: