2018. szeptember. 25., kedd
Névnap:
2017-11-05 10:09:13• hírek • Bede Emőke

Töretlenül emelkednek a lakásárak Szatmárnémetiben

Bár a legnagyobb áremelkedést Kolozsváron jegyzik, Szatmárnémeti sem marad el az országos tendenciától. A 2017-es év elején jegyzett lakásárakhoz képest jelenleg közel 20 százalékos emelkedéssel számolhatunk.

Mint azt a Bri Ingatlanügynökség tulajdonosától megtudtuk, városunkban a tömbházlakások a legkelendőbbek. Béres Csaba elmondása szerint a lakóházak egészen addig voltak keresettek, míg működött az Első lakás program, azaz míg a kormány segítette a fiatalokat lakáshoz jutni a hitelfedezet jelentős részének átvállalásával. Mivel azonban évről évre egyre kevesebb pénzalappal rendelkezik a program, ezért egyre kevesebben részesülnek a támogatásban. A fiatalok ennek okán lemondanak házvásárlási szándékaikról, pénzüket inkább tömházlakás vásárlásába fektetik. A lakóházak ára emiatt stagnál, a lakásoké viszont folyamatos emelkedést mutat.

 

Béres Csaba arról is beszámolt, hogy melyek a leginkább keresett zónák a városban. A legtöbb vásárló a 16-os, 17-es vagy a Kárpátok 2 lakónegyedben szeretne ingatlant venni, de népszerű az Újközpont környéke is. A Szolidaritás és a 14 Mai negyedeket viszont aki csak teheti, kerüli. Mondanunk sem kell, hogy a mindenki által preferált zónákban az árak is magasabbak: a különbség néhány ezertől  akár több tízezer euróig terjedhet.

 

A lakásvásárlók közel 80 százaléka banki hitel segítségével jut hozzá új ingatlanához. A készpénzzel fizetők jelentős hányada külföldön dolgozik: a nyugaton megkeresett pénzt itthon ingatlanba fektetik, melyet aztán bérlőknek adnak ki, így Romániában is állandó jövedelemmel rendelkezhetnek.

 

Hogy melyik irányba mozdítja el a lakásárakat a jövő év, arról még korai volna bármi biztosat mondani. Béres Csaba szerint az árak alakulását az ország politikai és gazdasági stabilitása mellett nagyban befolyásolják maguk a hitelt biztosító bankok és az általuk diktált feltételek is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: