2006-01-03 19:34:39• hírek • Szatmar.ro

37 éves Michael Schumacher

A hétszeres Forma 1-es világbajnok január 3-án töltötte be 37. életévét.

Michael Schumacher 1969. január 3-án született egy kis német faluban, Hürth-Hermülheimban. Szülei egyszerű emberek voltak: az édesapa, Rolf kőműves, az édesanya, Elisabeth egy kis talponálló büfé vezetője.

Michael négyéves korában talákozott először a gokarttal, amikor édesapja egy "száguldó sámlival" lepte meg születésnapja alkalmából. Az első próbálkozás még nem sejttette a későbbi autóversenyző-zsenit, a kisfiú ugyanis nekiment egy lámpaoszlopnak. Rolf ekkor határozott úgy, hogy az utca helyett jobb, ha fia a közeli Kerpenben található gokartpályán gyakorol. Őstehetsége akkor nyilvánult meg először, amikor 1975-ben - mindössze hat évesen - klub-bajnok lett a gokartpályán. Ő volt a helyi látványosság, hiszen összeeszkábált gépével nálánál nagyobb, gazdagabb és jobb gépekkel rendelkező srácokat gyepált rendszeresen.

Michael sikert sikerre halmozott, ám hozzá kell tenni, hogy többnyire csak vendégversenyzőként vehetett részt a futamokon, mivel Németországban akkoriban csak 14 éves kortól adták meg a versenyzői engedélyt. Luxemburgban már 12 éves kortól lehetett versenyezni, így amikor Schumacher elérte ezt az életkort a szomszédos ország színeiben indult. Michaelt leszerződtette Eurokart nevű csapatába Németország első gokart-kereskedője, Adolf Neubert. 1984-ben német junior bajnoki címet szerzett, amelyet 1985-ben is megismételt és egy junior világbajnoki második helyezéssel is megtoldott; 1986-ban harmadik hely a német felnőtt bajnokságban és a felnőtt Európa-bajnokságban; 1987-ben német bajnoki cím és Európa-bajnoki cím következett.

Miközben Európa-szerte gokartozott, először találkozott olyan későbbi Forma-1-es ellenfelekkel, mint Allan McNish, Heinz-Harald Frentzen, Alessandro Zanardi vagy éppen Mika Häkkinen. 1988-ban Michael leparkolta a gokartot és versenyautóba szállt. Ez persze az ő anyagi helyzetében nem volt olyan egyszerű dolog. A gokart után általában a Forma-Ford számít a logikus lépésnek, ám ez egy olyan fiúnak, akinek gyakorlatilag semmi pénze sincs, nincs elérhető közelségben. Szerencséjére azonban ekkor indult egy új sorozat Németországban, a jóval olcsóbb Forma-König, ahol úgy tűnik a támogatók is éles szemmel rendelkeztek. Egy Lamorghini-kereskedő kiszúrta a tehetségét és vásárolt számára egyet a húsz egyforma autó közül.

Még ebben az évben lehetőséget kapott a Forma-Ford 1600-ban is az EUFRA-csapat színeiben. A német bajnokságban tizenkét futamból tíz alkalommal állt rajthoz és hatodik lett, az Európa-bajnokságban öt versenyből négyen indult és második helyezést ért el a finn Mika Salo mögött. A német bajnokság egy futamán, a Salzburgringen azonban ámulatba ejtette a nézőket. Schumacher a hetedik rajtkockából indult, ám a versenyen esett az eső. Az 1989-es év tehát már a német Forma-3-ban találja Schumachert a WTS-Volkswagen csapat színeiben és azzal, hogy Weber átvette Schumacher menedzselését, az addigi mentor, Jürgen Dilk is háttérbe vonulhatott:

Forma -3-as pályafutása után már csak egy lépés volt, hogy a Forma-1-be kerüljön, amire 1991-ben került sor. Schumacher a Jordan-Ford/Benetton-Ford színeiben 6 versenyt ért meg a Belga Nagydíjtól, 4 pontot szerzett. 1992-ben már teljes évadot versenyzett szintén a Benetton Ford-nál, és a 3. helyen vegzett az összetettben, ezalatt aratta első futamgyőzelmét, mégpedig a Belga Nagydíjon. 1994-ben lett először világbajnok, majd 1995-ben másodszor, a ’96-os év nem sikerült annyira jól, csak a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 1997. még rosszabbul sikerült Michael számára, hiszen a FIA kizárta a világbajnokságról az Európa Nagydíjon tanúsított sportszerűtlen versenyzése miatt, ’98-ban már a harmadik évét töltötte a Ferrari istállójában, ezúttal a második helyet sikerült megcsípnie az idény végén.

1999-ben ismét elpártol Michael mellől a szerencse, hisz a Brit GP-n elszenvedett lábtörése miatt 7 versenyt ki kellett hagynia. A 2000-es év azonban valami olyat hozott Michael számára, amit sosem fog elfelejteni a pilóta. Ekkor ugyan ő még nem tudja, hogy öt éven keresztül senki nem lesz képes elvenni tőle a világbajnoki címet, és csupán az akkori összetett győzelmét ünnepelheti, azonban 2000-től öt éven keresztül ő volt a legjobb pilóta a száguldó cirkuszban, mely címtől csak 2005-ben sikerül őt megfosztani egy ifjú spanyolnak.

Stop!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: