2011-04-05 15:52:34• hírek • Póti Orsolya

Törénelmi tárlat nyílt a Megyei Múzeumban

A Szatmár Megyei Múzeum kiállítótermében április 5-én, kedden a „Parasztok és a kommunizmus" címmel nyílt kiállítás, melynek kurátora Rusan Romulus a Kommunizmus Nemzetközi Kutatóintézetének igazgatója.

Történelemtanárokat, történészeket és közéleti személyiségek sokaságát vonzotta a Szatmár Megyei Múzeum kiállítótermébe az a kiállítás, mely levéltári dokumentumokkal, információs tablókkal, korabeli fényképekkel, plakátokkal és egyéb érdekességekkel kísérelte meg visszaadni azt az egykori falusi világot, amelyet a kommunizmus gőzhengere felszámolt.

A tárlat alapjául szolgáló tablókat a Civil Akadémia Fóruma, az Ellenállás és a Kommunizmus Áldozatainak Emlékére létrehozott intézmény keretében működő Kommunizmus Nemzetközi Kutatóintézet munkatársai állították össze, egyik érdekessége pedig az 1949-1962 közötti kommunizmusellenes parasztmozgalmakat bemutató képkiállítás.

A kiállítást Liviu Marta, a Megyei Múzeum igazgatója nyitotta meg, de beszédet mondott Kereskényi Gábor alpolgármester, Felician Pop igazgató és Claudiu Porumbaceanu történelemtanár is.

A megnyitót követően a szervezők és a múzeum vezetősége módszertani kör keretében beszélte meg, hogy miként kerüljön be ez a periódus, főként a kollektív gazdaságot átölelő fejezet, a történelem tankönyvekbe.

Az érdeklődők a megyében történt folyamatot és a parasztok szenvedéseit egy külön részlegben láthatják. Ennek létrehozásában a Szatmár Megyei Múzeum mellett közreműködtek a Szatmári Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, az aradi székhelyű Vasile Goldis Nyugati Egyetem Szatmári Fiókja és a Megyei Tanfelügyelőség.

A szervezők arra kérik a pedagógusokat, hogy a rendezvényt népszerűsítsék a diákok körében is, hiszen fontos, hogy megismerjék a történelem eme korszakát.




Parasztok és a kommunizmus címmel nyílt kiállítás
"Parasztok és a kommunizmus" címmel nyílt kiállítás a Szatmár Megyei Múzeumban


Képgaléria:

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: