2011-05-31 11:35:35• hírek • MTI

A legmagasabb hegyeket mászta meg

Tizenhat éves a világ legifjabb csúcscsúcstartója: megmászta mindegyik földrész legmagasabb hegyormát.

A londoni George Atkinson múlt héten csütörtökön hágott fel a "világ tetejére", a 8848 méter magas Mount Everestre, amivel tejesítette az úgynevezett hétcsúcs-túrát - és persze Ázsia legmagasabb hegyének meghódítását - adta hírül a BBC brit sajtóorgánum. (A hét csúcsból kettő amerikai, a földrész déli és északi fele külön szerepel.) 

Atkinson az összkontinentális csúcsteljesítményt Afrikával kezdte: az 5895 méteres Kilimandzsárót 2005-ben mászta meg, amikor még csak 11 esztendős volt. 2007-ben Oroszországban feljutott Európa tetejére, az 5642 méter magas Elbruszra, azután következett Indonéziában a Carstenz Piramisnak is nevezett hegycsúcs, a Puncak Jaya, amely 4884 méter magas, és Óceániával együtt Ausztráliát is jelképezi, mivel ott csupán 2228 méteres a legmagasabb hegy.


George Atkinson - a világ legfiatalabb csúcs-csúcstartója
George Atkinson - a világ legfiatalabb csúcs-csúcstartója



A brit fiú 2008-ban Argentínában a 6959 méteres Aconcaguát hódította meg - Dél-Amerikai csúcsát -, utána következett az észak-amerikai McKinley, amely 6194 méterre van a tenger szintje felett. Atkinson tavaly az antarktiszi Vinsont is megmászta, az a csúcs 4897 méteres.

A fiú egyébként éppen hogy hétcsúcs-korrekorder lett: három nappal 17. születésnapja előtt hódította meg a Mount Everestet. A korábbi csúcstartó az amerikai Johnny Collinson volt, aki 17 esztendősen mászta meg a hetedik hegyet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: