2018-04-24 07:07:13• hírek • Oszkó Viktória

Top 3-ban végzett egy szatmári diák a Fürkész országos szakaszán

A Diákokért Egyesület – már hetedik alkalommal - idén is megszervezte a Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi versenyt. Legutóbbi cikkünkben a Szatmár megyei fordulóról és annak eredményeiről írtunk, most pedig az országos szakaszon, vagyis a döntőben szerzett Szatmár megyei sikerekről számolunk be az olvasóknak.

A versenyről előljáróban tudni érdemes, hogy 2010 óta folyamatosan újraszervezik. Fő célja az, hogy fejlessze a tudatos anyanyelvhasználatot, és a megfelelő íráskészséget tükröző, rendezett, olvasható írás használatára ösztönözze a gyerekeket. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a felkészülés és verseny alatt fejlődik a kicsik helyesírási képessége is, ráadásul közmondásokat is tanulnak, amelyek kultúránk, nyelvhagyományunk továbbörökítése szempontjából kiemelkedően fontosak.


Országos szinten ez az egyetlen verseny, ahol csak általános iskolásokat – második osztálytól nyolcadik osztályos tanulókig – várnak, hogy összemérjék tudásukat. Szatmár megyén kívül Arad, Beszterce, Bihar, Brassó, Bukarest, Fehér, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Máramaros, Maros, Szilágy és Temes megyéből vehettek részt az országos fordulón azok, akik a korábbi megyei szakaszból a legjobbakként kerültek ki.


Az április 20. és 21. között Nagyváradon megrendezett versenyen megyénkből négy, hihetetlenül ügyes tanuló vett részt, köztük Rus Lilla, a Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola diákja, Ványi Imola a Mircea Eliade Általános Iskolából, Lieb-Nemes Fanni a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból, valamint Kabos Réka a 10-es Számú Általános Iskolából.


Az első nap a regisztrációról szólt, a versenyzők bejelentkezéséről. A szervezők a gyerekeknek táncházas műsorral, majd közös vacsorával is készültek. A nagy nap a szombati volt: minden gyerek izgult, hogy a lehető legjobban oldja meg a vetélkedő írásbeli feladatait. A díjkiosztó délután 17.00 órakor kezdődött, ekkor már mindenki feszült figyelemmel várta a legjobb részt, az eredményhirdetést.


A szatmáriaknak újra nagy büszkeségre lehet okuk, fantasztikus eredmények születtek, ezzel is bizonyítva, hogy a fáradságos munkának, a sok felkészülésnek, a gyerekek és a tanítónénik lelkesedésének hála évről évre megéri felvenni a versenyt a többi megye oktatási intézményeinek tanulóival.

 

Eredmények:

Országos II. helyezést ért el Rus Lilla negyedik osztályos tanuló, a Szatmárnémeti 10-es Számú  Általános Iskola diákja. Felkészítő tanára: Lovas Tünde


Országos VII. helyezést ért el Lieb-Nemes Fanni, harmadik osztályos tanuló a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból. Felkészítő tanára: Wolf Henrietta


Országos XIII. helyezést ért el Kabos Réka, aki harmadik osztályos tanuló a Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskolából. Felkészítő tanára: Reich Annamária


Napsugár különdíjat vehetett át Ványi Imola második osztályos tanuló a Mircea Eliade Általános Iskolából. Felkészítő tanára: Kováts Éva

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: