2008-06-06 11:59:25• hírek • Czinzel László

Eperszedés: napszám, luxuskörülmények között

Még nem tértek vissza az eperszedő napszámosok Szatmár megyébe.

Miután a hétvégi választásokra hazamentek, nem tértek még vissza a más megyékből érkező napszámosok az eperszedésre.

Igencsak megnőtt a földieperszedésnél alkalmazott napszámosok „árfolyama" Halmi és Túrterebes községekben: még napi 40 lejért is alig találni embert erre a munkára - persze az összeg mellett napi háromszori étkeztetés, kávé, cigaretta és pálinka is dukál ( a máshonnan érkezetteknek szállás) az alkalmi munkásoknak a hagyomány szerint. Sőt: nem is esznek meg akármit a mai napszámosok. Egresi András, Kökényesd:

- Pár évvel ezelőtt kezdték elkapatni a napszámosokat a gazdák: oda jutottunk, hogy miközben ezek az emberek szociális gondokkal küszködnek, húzzák a szájukat, ha füstölt szalonnával kínálja őket a gazda. Mindennap főzni kell tehát, nem is akármit. Amellett, hogy a viszonteladók csúfságot űznek velünk, még az alkalmi munkásokkal is komoly problémáink vannak.

A gondokat csak tetézte a helyhatósági választások hétvégi, első fordulója: a más megyékből érkezett napszámosok többsége hazament szavazni, és a mai napig nem tért vissza. Most az a helyzet, hogy a földiepertermesztők minden egyes vonatjárathoz kimennek, hátha érkezett egy csapat alkalmi munkás Szatmárnémetiből...

Ami az árat illeti, növekvőben van, lévén, hogy lassan leérik a megyebeli földieper: csütörtökön a földek szélén 2,2-2,3 lejt fizettek a gazdáknak az ország délebbi részeiből érkezett kupecek.

szatmar.ro

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: