2010-06-03 15:36:33• hírek • Szatmár.ro

Tönkrement földiepertermés

Jelentősen befolyásolja az eső az idei földiepertermést.

Nem panaszkodhatnak az árra ebben az évben a földiepertermesztők, ugyanis nagy tételben még mindig kilónként 3-4 lej a kedvelt gyümölcs. Az ok egyszerű: az utóbbi napok esőzései miatt rothadni kezdett a termés, ami jelentős kiesést okoz a gazdálkodóknak. Halmi, Túrterebes és Kökényesd környékén a korai eper nagyobb része már leérett, illetve lerothadt, a későit pedig csak napok múlva kezdhetik meg szedbi a termesztők.

A keresletre nem lehet panasz az idén: már hetekkel ezelőtt megjelentek az ország összes részéről érkezett viszonteladói autók az említett településeken. A földieper ára 10 lejnél kezdődött, és az élelmiszerpiacokon jelenleg is megkérik érte a 6 lejt kilónként. Ha nem köszöntött volna be az esős időszak, a terméshozam jóval meghaladta volna a tavalyit.

A gazdák nagyobb része azonban így sem panaszkodhat, hiszen egy hektárról mintegy 60-70 mázsa epret lehetett értékesíteni, ami ilyen ár mellett szép jövedelem. Halmiban az eperszezon idején több, mint 400, más megyékből érkező vendégmunkás tartózkodik, akik óránként 5 lejt kapnak napszámként. A helyi önkormányzat nemrég felvette a kapcsolatot a csendőrséggel annak érdekében, hogy éjszakai őrjáratokat szervezzen a hatóság - a közbiztonsággal ugyanis problémák vannak ebben az időszakban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: