2016-09-15 10:18:18• hírek • MTI

Tommy Lee Jones Oscar-díjas színész 70 éves

A spanyolul is folyékonyan beszélő színésznek három házasságából két gyermeke született. Kedvenc sportja a lovaspóló, résztulajdonosa a texasi San Antonio mellett egy ranchnek. Első unokatestvére, Boxcar Willie híres countryénekes volt, jó barátja a countrysztár Willie Nelson, Robert Duvall színész és a vele egy napon született Oliver Stone rendező is.

Szeptember 15-én lesz hetvenéves Tommy Lee Jones Oscar-díjas amerikai színész. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

A texasi színész 1946. szeptember 15-én született San Sabában. Apja olajmunkás, anyja rendőrnő, később szépségbolt-tulajdonos volt, ereiben indián és walesi vér is csörgedezik. Nehéz gyermekkora volt, a családi viharok elől a sportba menekült, de hiába volt 185 centi magas, és kiváló felépítésű, az amerikai futballhoz túlságosan alacsonynak minősítették. A Harvard Egyetem irodalom szakán végzett kitűnő eredménnyel, szobatársa Al Gore későbbi alelnök volt, barátságuk ma is szoros. (Érdekesség, hogy az egyetemen tanító Erich Segal Love Story című regényének férfi hősét részben a két szobatársról mintázta, s Jones szerepelt is a regény 1970-es filmváltozatában.) Az egyetemi színjátszó kör tevékeny tagja volt, és diplomájának megszerzése után tíz nappal minden színészi képzettség nélkül már a Broadwayn lépett fel.

Neve és arca a tévében lett ismert, szerepelt a Charlie angyalai című sorozatban is, és ő alakította a milliárdos Howard Hughes életéről készült tévéfilmben a különc texasit. Filmes karrierje 1980-ban A szénbányász lánya című zenés filmmel lódult meg: a címszereplő Sissy Spacek férjeként Golden Globe-díjra jelölték, majd a Norman Mailer regényéből készült A hóhér dala halálra ítélt gyilkosáért Emmy-díjat nyert. Nagy sikert aratott Jessica Lange partnereként a Macska a forró bádogtetőn című tévéfilmben is, amelyet még forróbbá tett a Tennessee Williams-darab korábbi feldolgozásaiból elővigyázatosan elhagyott szexualitás.

A nyolcvanas években sorra játszotta a negatív figurákat (Fekete hold, Viharos hétfő, Kereszttűz), ami sem szakmailag, sem a közönségnél nem talált kedvező visszhangra. Népszerűségét az évtized végén a Texasi krónikák: Lonesome Dove című sorozattal nyerte vissza, amelyet minden idők legjobb westernjének szavaztak meg. 1991-ben Oliver Stone JFK - A nyitott dosszié című politikai drámájában a Kennedy-gyilkosságba belekeveredő Clay Shaw üzletembert játszotta, és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölték. Két évvel később szintén Stone instruálta az Ég és föld című filmdrámában, amely egy vietnami asszony nézőpontjából láttatta a vietnami háborút. A könnyen felejthető Úszó erőd című akciófilmben pszichopata terrorista volt, A szökevényben pedig elszántan üldözte a gyilkossággal gyanúsított orvost, Harrison Fordot - alakításáért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Golden Globe- és Oscar-díjat is begyűjtötte 1993-ban.

A sokoldalú színész nem fél attól, hogy rosszfiút játsszon, mert - egyik nyilatkozata szerint - az embernek a való életében úgyis jónak kell lennie. Így volt őrült bombamerénylő (Időzített bomba), becsvágyó államügyész (Az ügyfél), a nagy botrányokat kiváltó Született gyilkosokban pedig börtönigazgató. Nem csak sötét jellemű figurák megformálására képes: a hatvanas években játszódó Kék égben a kihívóan viselkedő Jessica Lange atomfizikus-kutató férje, a Mindörökké Batmanben Kétarc volt, A Sötét zsaruk (Men in Black) című akcióvígjáték három részében a Föld békéjén őrködő ügynökként idegenekkel keveredett elképesztő kalandokba. A Tűzhányó című filmben katasztrófát hárított el, az önironikus Űrcowboyokban egy reaktivált öregfiú-különítmény tagjaként indult a kozmoszba, a Cormac McCarthy regényéből készült Nem vénnek való vidék című krimiben egy seriff bőrébe bújt. Az amerikai filmakadémia még kétszer jelölte a filmvilág legrangosabb kitüntetésére: 2007-ben főszereplőként az Elah völgyében című alkotásért, amelyben veteránként nyomozott az iraki háborúból visszatért, de a katonai bázisról eltűnt fia után, majd öt évvel később mellékszereplőként Thaddeus Stevens képviselő megformálásáért a Steven Spielberg rendezte Lincoln című történelmi drámában.

Tommy Lee Jones 1978-ban

Tehetségét az elmúlt években is több műfajban csillogtatta meg: az Amit még mindig tudni akarsz a szexről című romantikus vígjátékban Meryl Streep partnere volt, a második világháború végén Japánban játszódó A háború császára című drámában Douglas MacArthur tábornok szerepében tűnt fel. Idén három akciófilmjét is bemutatták: A mestergyilkos - Feltámadás, Beépített tudat és Jason Bourne.

Jones rendez is: 1995-ös Régi ismerősök című tévéfilmje, amelynek forgatókönyvét is ő írta és a főszerepet is ö játszotta, kábeltelevíziós díjat és a filmszínészek céhének díját is megkapta. Első mozifilmje, a Melquides Estrada három temetése a 2005-ös cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb forgatókönyv díját, Jones a legjobb férfi színész lett. Két éve A kelletlen útitárs című western forgatásán állt a kamera mögé, a főszerepet ismét csak önmagára osztotta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: