2013-12-04 13:54:06• hírek • Kocsis Zoltán

Van autópálya-stratégiája a kormánynak, de...

December 3-án, kedden Victor Ponta miniszterelnök bemutatta a kormány autópálya-stratégiáját. Cél, hogy 2018-ra, az Erdéllyel való egyesülés századik évfordulójára összekössék a történelmi régiókat. Egy évszázad elteltével mondjuk ideje lenne, a kérdés már csak az, sikerül-e. Mert az előző két tervből nem sok valósult meg - tegyük hozzá gyorsan: sajnos!

A Nicolae Ceausescu uralta Romániában először a hatvanas évek végén készült nagyszabású, átfogó terv arról, miként lehetne modernizálni az ország akkor (is) alaposan elmaradott infrastruktúráját. Az 1967-ben megjelent térkép tanúsága szerint a nép nagy vezére 3200 kilométernyi autópályát álmodott meg. Akkor valószínűleg nem lehetett volna megtenni, pótoljuk tehát a történelmi adósságot és jelentsük ki: a tervek Szatmárnémetit nem érintették, annál inkább Nagybányát. Na meg Kolozsvárt, Nagyváradot, Aradot, Temesvárt - Székelyföldet viszont nagy ívben elkerülték a meg nem épített autópályák.

Nem volt kedvezőbb Szatmárnémeti (és Székelyföld) számára az 1996-ban elkészült tervrajz sem, sőt! Ezen a térképen nagy ívben elkerülték nem csak Szatmárnémetit, de még Nagybányát és a teljes észak-nyugati országrészt Nagyváradtól északra. Véletlen egybeesés talán, ám ezen hálózat elképzelői is 3200 kilométerről ábrándoztak.

Mindebből azonban vajmi kevés valósult meg - alig 530 kilométer. Ennek is közel felét a Bukarestet és Konstancát összekötő ún. „a nap autópályája" teszi ki, amely 202 kilométer hosszú. További 109 kilométer a fővárost Pitesti-el összekötő A1-es autópálya. Érdekesség, hogy a „nap autópályája" 2010-ben nem szerepelt Románia tíz legforgalmasabb útszakasza között...

Románia autópálya-hálózata most ilyen:

A Ponta-kormány célja, hogy 2022-ig autópályával kösse össze az ország 15 legnagyobb városát. Mindezt elsősorban uniós támogatással kívánja megvalósítani. Románia a 2014-2020-as költségvetési periódusban 4,8 milliárd eurót hívhat le infrastruktúra fejlesztésére. Emellett a kormány évi 750 millió eurót költene erre a célra az üzemanyagra kivetett jövedelmi adóból.

Viszonyítási alapként a Bukarest - Konstanca autópálya 410 millió euróba került.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: