2013-12-19 17:25:26• hírek • MTI

Lesz végre autópálya

A francia Vinci, az osztrák Strabag és a görög Aktor által létrehozott konzorcium nyerte a Brassó-Comarnic autópálya megépítésére kiírt versenytárgyalást - jelentette be csütörtökön Victor Ponta kormányfő.

Az 58 kilométeres, hegyek között átvezető, Erdélyt Bukaresttel összekötő sztrádaszakasz lesz az első, köz- és magánszféra partnersége keretében (PPP) megvalósuló autópálya-projekt Romániában.

Az autópálya használatáért fizetniük kell majd az autósoknak, a tervek szerint 100 kilométerenként három eurót.

A Vinci és az Aktor már 2009-ben is megnyerte az akkor kiírt versenytárgyalást erre a szakaszra, de később felbontották a szerződést, mert a román állam nem fogadta el a beruházó által támasztott feltételeket.

Egy hasonló kudarc bekövetkeztét most azzal a vállalással próbálja elkerülni a kormány, hogy az autópálya-építők az államtól kaphatják vissza befektetett pénzüknek azt a részét, amelyik nem térül meg az autópályadíjból.

A beruházás gyors megtérülését azzal segítené a Ponta-kabinet, hogy elhalasztja a hegyek között átvezető másik sztrádaszakasz, az európai úthálózat részét képező Nagyszeben-Pitesti pálya megépítését, és - az időközben szintén megépítendő Nagyszeben-Brassó pályán - a tranzitforgalom egy részét Brassó felé terelné. Ezt a megoldást Románia egyik legnagyobb exportőre, a Renault-csoporthoz tartozó Dacia élesen bírálta, mert további tíz évre nyugati autópálya-kijárat nélkül hagyja a pitesti autógyárat.

A Brassó-Comarnic autópálya megvalósításának költségeit 1,2-1,3 milliárd euróra becsülik. Az építkezés várhatóan áprilisban kezdődik és 2017-ben fejeződik be.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: