2009-01-08 00:09:12• hírek • Szatmár.ro

Tömeges elbocsátások

2009-ben tömeges elbocsátásokra lehet számítani, jelentették be a Munkaügyi Minisztérium hivatalosságai, az ügynökségek és patronátusok képviselői. Több cég leállította már a termelést. Napról napra nő azoknak a gazdasági egységeknek a száma, akik tömeges elbocsátást jelentenek be -  tudatja az Impulzus.ro országos hírportál.

A Craiova-n található Doljchim kombinátban az 1200 alkalmazott fele 3 napon belül abbahagyja a munkát, és több mint egy hónapig otthon marad. 400 alkalmazott kényszerszabadságra megy, és fizetése 75 százalékát kapja. Hogy ne veszítsenek pénzt, a másik 200 pihenőszabadságra megy.

Január 5-től szintén kényszerszabadságon vannak az Electroputere alkalmazottai Craiova-n. Ők január 12-ig maradnak otthon.

Az elbocsátási hullám Brassó megyét is érinteni fogja. A hatóságok arra számítanak, hogy február hónap végéig mintegy 2700 alkalmazott marad munkahely nélkül. A fogarasi Nitroporos vegyi kombinátnál 350 alkalmazottat bocsátanak el január folyamán. A prahovaiakra is nehéz idők várnak. A becslések szerint áprilisig mintegy 2000 alkalmazott válik munkanélkülivé.

A Yazaki Ploiesti bejelentette már, hogy 300 alkalmazottjától válik meg, és márciusban a Timken Romania is elbocsát 200 embert. Constantan majdnem 700 alkalmazottat küldenek kényszerszabadságra a hajógyárakból és a Cernavoda-i atomerőműtől.

Bizonytalan munkahelyek


Ugyanez a sorsa a Petromidia 220 alkalmazottjának is. Az alumínium árának jelentős csökkenése miatt az Alro Slatina társaság vezetősége a 3500 alkalmazott közül 1200-at kénytelen haza küldeni.

A Dacia alkalmazottainak is van miért aggódniuk. A vállalat vezetősége bejelentette, hogy amennyiben az autópiac nem áll helyre, az alkalmazottak felét elbocsátják.

Az export területén is tömeges elbocsátások várhatóak. Mariana Campeanu volt munkaügyi miniszter kijelentette, hogy április végéig több mint 54000 román állampolgár veszíti majd el munkahelyét.

A legsötétebben a Kis és Középvállalkozások Országos Tanácsa látja a helyzetet. Becslésük szerint 700000 ember válik munkanélkülivé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: