2013-03-11 10:10:12• hírek • MTI

Tömegdemonstráció Marosvásárhelyen

A tüntetést biztosító helyi rendőrség igazgatója, Valentin Bretfelean az MTI-nek azt mondta, a marosvásárhelyi demonstráció során semmilyen rendbontás nem történt.

Az el-eleredő eső ellenére a szervezők bejelentése szerint közel 30 ezren vettek részt Marosvásárhelyen a székely szabadság napján vasárnap tartott autonómiatüntetésen.

A Székely Vértanúk Emlékműve előtt tartott demonstrációra egész Székelyföldről érkeztek autóbuszokkal emberek. A demonstrációt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szervezte, társszervező volt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP). Ez utóbbi kettő a legnagyobb romániai magyar erő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) riválisa.

Az ünnepi szónoklatok után a tömeg fáklyákkal vonult végig a Marosvásárhely főterén lévő prefektusi hivatal elé. Itt a tüntetés négy szónoka, Tőkés László, Izsák Balázs, Bíró Zsolt és Sánta Imre nyújtotta át a román kormány helyi képviselőjének a résztvevők által közfelkiáltással elfogadott petíciót.

A demonstráció résztvevői a dokumentum szerint területi autonómiát követelnek a Székelyföldnek. Követelik továbbá, hogy a Székelyföld alkosson önálló fejlesztési régiót az uniós források hatékony felhasználása érdekében, s hogy a Székelyföld legyen önálló közigazgatási régió. Követelik, hogy a román hatóságok "szüntessék be a székely jelképek üldözését, a magyarul beszélő emberek zaklatását és fenyegetését", és tiltakoznak minden olyan közigazgatási átszervezés ellen, amely a Székelyföldet román többségű régiókba tagolná. A dokumentum leszögezi: a Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi integritását és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát.

A demonstráción a tömeg Tőkés László EMNT-elnökkel közösen énekelte, hogy "éljen a magyar szabadság, éljen a haza!". Tőkés László egy bekiabálás keltette derültség közepette kezdte el beszédét. A bekiabáló azt kérdezte, hol van Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Tőkés köszönetet mondott azoknak az RMDSZ-es politikusoknak, akik vezetőik "tiltása" ellenére eljöttek a tüntetésre.
A tömegben jelen volt Tamás Sándor és Borboly Csaba, Kovászna illetve Hargita megye önkormányzatának RMDSZ-es elnöke, Antal Árpád Sepsiszentgyörgy és Ráduly Róbert Csíkszereda RMDSZ-es polgármestere.  
Tőkés László Kádár János 1958-as romániai látogatására emlékeztetett, amikor az egykori magyar pártfőtitkár "kiszolgáltatta az erdélyi magyarságot a román nacionalista hatalom kényére-kedvére". Utalt arra, hogy "Kádár János örökösei" szombaton Markó Béla volt RMDSZ-elnökkel és Victor Ponta román miniszterelnökkel együtt ünnepeltek a Magyar Szocialista Párt (MSZP) budapesti rendezvényén.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke beszédében kijelentette: a vasárnapi autonómiatüntetésnek azt kell üzennie Románia kormányának, hogy Székelyföldért képesek megmozdítani az egész világot. Izsák Balázs a tüntető tömeg skandálásai közepette kijelentette: a székely szabadság napján ezentúl évről évre ki akarják nyilvánítani, hogy nem félnek, de azt is, hogy másnak sincsen oka félni a székelyektől. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert idézve nyomatékosította: félelemre nem lehet jövőt építeni.

Az SZNT elnöke szerint a székelységnek nem azt kell keresnie, hogy mi a legtöbb, amit Románia közigazgatási átszervezése során megengednek számára. "Székelyföld határairól csak az érintett helyi közösségek dönthetnek helyi népszavazáson" - jelentette ki. Az SZNT-elnök beszédét a tömeg "Nem félünk!", "Nem, nem soha!" és "Vesszen Trianon!" skandálásokkal szakította többször is félbe.

A marosvásárhelyi demonstráció résztvevőit a nyugat-európai autonómiák képviselői is köszöntötték. Luis Durnwalder, az olaszországi Dél-Tirol kormányzója levelében arra emlékeztetett, hogy a dél-tiroli németek és a székelyek egyaránt az első világháború után kerültek az Osztrák-Magyar Monarchiából kisebbségi sorba. Az 1972-ben elfogadott autonómiastatútummal Dél-Tirolban sikerült olyan kisebbségvédelmi rendszert kialakítani, amely a gazdasági fejlődést és a békés együttélést is garantálta.

A baszk nemzeti párt elnöke, Andoni Ortuzar levélben fejezte ki a baszk nép szolidaritását. Szerinte Székelyföld példa arra, hogy a nemzeti méltóság képes ellenállni az erős kultúrák beolvasztó hatásának, valamint a globalizáció uniformizálásának.
Mark Gafarott Monjo, a Katalán Demokratikus Konvergencia párt képviselője személyesen mondta el a katalánok üzenetét a tüntetőknek. Arra biztatta a székelyeket, legyenek büszkék identitásukra, hiszen Európa éppen a különbözőségek által vált azzá, ami. A tömeg hosszasan skandálta: Katalónia.

A székely szabadság napja a Kultúrpalotában rendezett ünnepséggel zárult, amelyen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) átadta a Gábor Áron-díjakat. Az SZNT elismerését idén Pál-Antal Sándor történész-levéltáros és a HSC Csíkszereda jégkorongcsapat kapta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: