2011-05-06 16:17:44• hírek • szatmar.ro

Töltött tök túróval

A közkedvelt étkezési tök fontos szerepet tölt be a magyar konyhaművészetben, mivel változatosan, megannyi formában felhasználható.

Elkészítéséhez: 4 db középnagyságú sárga tök, ¼ kg tehéntúró, ¼ kg juhtúró, 2 csokor friss kapor, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 pohár tejföl, 1 pohár tej, 2 db tojás, 4 db zsemle, ízlés szerint só és citromlé szükséges.

Az előkészület szakaszában a tököt megmossuk és meghámozzuk, majd hosszában kettéhasítjuk és kikotorjuk a belsejét. Első lépésben forrásban levő sós-citromos vízbe dobjuk, félpuhára főzzük és szűrőkanállal szitára tesszük. Második lépésben a zsemléket felszeleteljük, forró tejben puhára áztatjuk, kicsavarjuk és eldolgozzuk vajjal. Ezt követően belekavarjuk a tehéntúrót, a reszelt juhtúrót, a tojásokat és a vagdalt kaprot. Ízlés szerint, ha szükséges megsózzuk. Ezzel a keverékkel megtöltjük a tököt és kikent tűzálló tálban, forró sütőben megpirítjuk a tetejét. Ha kivettük, még szórjunk rá friss vagdalt kaprot.

Tipp: a töltelékbe zsemle helyett beletehetjük a tök kivájt belsejét, amit kevés vajban és kis fővővízben megpárolunk. Ezt természetesen csak akkor, ha a tök fiatal és a magok még nincsenek kifejlődve.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: