2013-07-20 11:39:31• hírek • Kocsis Zoltán

Toldozott, foldozott, de átvették a kerékpárutat

Szinte napra pontosan két évvel a munkakezdés után az önkormányzati vezetők hivatalosan átvették az utat.
Szinte napra pontosan két évvel a munkakezdés után az önkormányzati vezetők hivatalosan átvették az utat.

Rég állt ennyi polgármester és politikus egyszerre a Szamos töltésén - talán pontosan két évvel ezelőtt. Négy napnyi eltéréssel szinte pontosan két esztendővel ezelőtt, 2011. július 15-én vette kezdetét ugyanis a Szatmárnémetit Fehérgyarmattal összekötő kerékpárút építése. A hivatalosságok pedig július 19-én, pénteken vették át a munkát.

Az eseményen jelen volt többek között Szatmárnémeti mindhárom polgármestere, továbbá Komlódi Miklós, Csenger alpolgármestere valamint Pataki Csaba szenátor, Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, Maskulik Csaba és Kovács Máté, a városi és a megyei tanács RMDSZ-es frakcióinak képviselői. Míg előbbiek autóval, utóbbiak kerékpárral érkeztek a helyszínre.

Dorel Coica, Szatmárnémeti polgármesterének felvetésére Komlódi megnyugtatta partnereit, mondván, Csengernek ugyanolyan fontos Románia schengeni övezethez való csatalakozása, mint a szatmáriaknak. Mi több, mondta az alpolgármester, a bicikliút is hasznosabb a csengerieknek, mint a szatmárnémetieknek, mivel egy kisebb közösségnek mindig nagyobb szüksége van jó kapcsolatokra. Éppen ezért, árulta el, a Csengeri Polgármesteri Hivatal tervei között szerepel a közúti kapcsolatok szorosabbá tétele.

„Nagyon szép dolog, hogy megépült ez a kerékpárút, ám akkor lenne igazán hasznos, ha egy nagyobb úthálózat részét képezhetné", mondta az eseményt követően a Szatmár.ro-nak Pataki. A szenátor felhívta azonban a figyelmet, hogy az utat nem volt elég megemlíteni, azt majd karban is kell tartani. Hasonlóan vélekedett Maskulik is, megemlítve, hogy a gaz máris több helyen olyannyira az útra borul, lehetetlenné téve, hogy két kerékpár egymás mellett haladjon.

Még ha csak ez lenne a legnagyobb baj... A Szatmár.ro ugyanis rövidke bejárás után megállapíthatta: a vadiúj kerékpárúton máris folt hátán folt! Több helyütt is meglazult alatta a talaj, a koronaburkolat pedig ezáltal hepehupássá vált. Az utóbbi hetekben már végeztek rajta karbantartási munkálatokat, a repedéseket folyékony szurokkal töltötték meg.

"A kivitelezők betartották a terveket. Ha az út minősége nem a legjobb, akkor a tervekben keresendő a hiba. A legnagyobb probléma az, hogy a töltés mégiscsak egy valamikor összehordott földhalmaz, amely folyamatosan alakul, süllyed", mondta kérdésünkre a polgármesteri hivatal alkalmazottja.

A 45 kilométeres út megépítésének terveihez 31 hónappal ezelőtt fogtak hozzá. Magyarország területén 27, Szatmár megyében pedig 18 kilométernyi szakasz épült. Utóbbiból 8,2 kilométer Szatmárnémeti belterületén, 8,5 kilométer pedig Vetés község területén halad. A beruházás értéke eléri a 5.633.000 eurót. A terveket a Rono Urbano készítette, a kivitelezés a Samcif és a Vakond nevéhez fűződik.

A schengeni határok miatt azonban Szatmárnémetiből egyelőre csak az országhatárig lehet eltekerni rajta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: