2010-09-07 09:07:48• hírek • Szatmár.ro

Tökleves erdélyi módra és vinettás gombóc

Több menü-ajánlat is érkezett nyeremányjátékunkra, ám sajnálattal vettük tudomásul, hogy sokan az internetről lemásolt, lopott receptet küldtek be - ezek természetesen nem nem fogadtuk el. A mai menüt Lugosy Paula nevű kedves olvasónk küldte be, jutalma három kilogramm kitűnő minőségű Hutton száraztészta.

Tökleves erdélyi módra

Hozzávalók: 1 közepes levesbe való tök, 1l lehetőleg házi tej, 2 dl aludttej, 1-1 húsosabb zöld és sárga paprika, 1 kisebb fej hagyma, 1 zellerlevél, liszt, olaj, só, őrölt piros paprika, ételízesítő és friss kapor szükséges.

A tököt megmossuk, meghámozzuk, majd kisebb gyalun vagy a reszelő nagyobb fokán lereszeljük. A tök mennyiségéhez mérten vizet tesszük forrni, majd beletesszük a lereszelt tököt főni, beledobjuk a félbe vágott paprikákat, 1 zeller levelet, sót, az összekötött friss, zöldkaprot, az egész fej hagymát is, hogy az alaplének jobb íze legyen. Míg az alapanyagok főnek, az olajat egy edényben felhevítjük, hozzáadunk egy kanál lisztet, egy kevés őrölt pirospaprikát, majd enyhén megpirítjuk (vagyis rántást készítünk). Ezt felengedjük a tejjel és az aludttejjel is. Vigyázzunk, hogy ne csomósodjon össze. Amikor a leves elkészült, kivesszük belőle a megfőtt paprikát, hagymát, zellerlevelet és a kaprot, hozzáadjuk a feleresztett rántást és ételízesítővel ízesítjük. Aki savanykásabban szereti, adjon hozzá egy kanál ecetet is, de csak az utolsó lépésben, majd lobbantsa fel a levest, ezt követően már tálalhatja is. Aki szereti hidegen is kínálhatja, sőt akár tejfölt is adhat hozzá, és kevés friss kaporral is díszítheti.

Vinettás gombóc

Hozzávalók: 2 nagyobb vinetta, 1 kisebb fej hagyma, 2 tojás, egy csipetnyi élesztő, 4 kanál liszt, 4 kanál zsemlemorzsa, ízlés szerint só, bors, ételízesítő, a sütéshez olaj szükséges.

Elsőként megmossuk a vinettát, vékonyan meghámozzuk, a reszelő nagyobb fokán lereszeljük, kevés ételízesítővel, borssal és csipetnyi sóval megszórjuk. A következő lépésben hozzáadjuk a megtisztított majd lereszelt vagy felaprózott hagymát, és amíg a többi hozzávalót előkészítjük, az alapmasszát félretesszük. Ezt követően egy nagyobb tálba 4 kanál lisztet, két tojás sárgáját és egy csipetnyi élesztőt teszünk, amit fakanállal alaposan összedolgozzuk, közben egy másik tálban felverjük a tojások fehérjét, amit hozzáadunk a masszához. 15 percre hűtőszekrénybe tesszük állni, hogy a tésztás massza némiképp megkeljen.

Miután a hűtőszekrényből kivettük, hozzáadjuk a 4 kanál zsemlemorzsát, a levétől lecsepegtetett vinettát, szükség szerint még utóízesítem és a hozzávalókat alaposan összedolgozom. Kézzel gombócokat-, vagy egy közepes kanállal galuska formát szaggatok belőle, és bő olajban kisütöm. Végül a galuskákat szalvétára halmozom, hogy az olaj alaposan lecsöpögjön róluk. Minden padlizsánt kedvelő háziasszonynak szíves figyelmébe ajánlom, a recept a krumplifasírthoz hasonló, azonban vinettából jóval ízletesebb.

Tipp: Puha kenyérrel, sonkaszeletekkel és friss paradicsommal tálalhatjuk. Mellékelem a róla készült fotót is.


Lugosy Paula által készített Vinettás Gombóc

Lugosy Paula által készített Vinettás Gombóc


Jó étvágyat kívánunk!


Hutton Orsó-tészta. Összetevők: tésztaliszt, durumdara, kukoricaliszt, ivóvíz

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: