2009-12-08 09:50:25• hírek • Veres Béla/MTI

Tőkés viszonzást vár Basescutól

A romániai magyarság Traian Basescura szavazott a romániai elnökválasztáson, de nem érezte magáénak a voksolást, miután két rossz között kellett választania - jelentette ki Tőkés László püspök, romániai magyar európai parlamenti képviselő hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett arra, hogy a két jelölt egyike sem kínált semmit a magyaroknak. Ezért volt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács álláspontja az, hogy az emberek a lelkiismeretük szerint szavazzanak - tette hozzá.
Tőkés László úgy vélte, hogy a választási győztes Basescunak viszonoznia kell a magyar voksokat, és felül kell vizsgálnia Székelyföld-politikáját.

"Most neki kellene reánk szavaznia" - fogalmazott a képviselő. Sérti a nemzeti méltóságunkat, hogy a vetekedő elnökjelöltek és pártok szinte semmibe vették a magyarságot, ... mintha nem létező választók volnának a magyar szavazók" - mondta.

Tőkés László egyúttal ismét összefogásra szólította a magyarságot, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) pedig arra, hogy hagyjon fel egypárti politikai filozófiájával és gyakorlatával, amely "végérvényesen megbukott".
Mint fogalmazott, az RMDSZ ismét "jégre vitte a választókat". Egyoldalúan a posztkommunista jelölt, Mircea Geoana mellé állt ugyanis, "anélkül, hogy ennek fejében bármit követeltek vagy ígértek volna". Kiemelte azt is, hogy a magyar szavazók részvétele az országos átlagot 20 százalékkal alulmúlta, ez megint csak "komoly jelzés az RMDSZ számára".

Az összefogás mellett érvelve kiemelte: most például a magyar szavazatokon múlhatott volna önmagában az, hogy ki lesz Románia elnöke, és "ilyenkor nem engedhetünk annak a megosztó politikának, amelyet kiprovokált az RMDSZ, és amelyre a Magyar Polgári Párt is vevő volt".

Tőkés László bejelentette, ismét javasolja, hogy román-magyar párbeszéd alakuljon ki az országban. A huszadik évfordulón be kell fejezni a rendszerváltozást, amely "nem lehet teljes, ha csak általában beszélünk emberi jogokról, de a kisebbségi jogok területén érdemi előrehaladás nem történik. A rendszerváltás befejezéséhez azonban új magyar alapállásra, közös irányvonal kidolgozására is szükség van - szögezte le.


Tőkés László a magyar-román párbeszéd kialakítását szorgalmazza
Tőkés László a magyar-román párbeszéd kialakítását szorgalmazza


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: