2009-01-30 19:29:13• hírek • Szatmár.ro

Tőkés vezetheti az RMDSZ listát

Az RMDSZ listavezető helyet ajánlott Tőkés Lászlónak: azt a javaslatot tettük, hogy az RMDSZ égisze alatt indítsunk közös listát, a magyar összefogás listáját a júniusi Európai Parlamenti választásokon, és ennek a listának a keretében az RMDSZ az első helyet fölajánlotta Tőkés Lászlónak - jelentette be Markó Béla szövetségi elnök pénteken, azt követően, hogy Marosvásárhelyen megbeszélést folytatott Tőkés Lászlóval, valamint az EMNT másik két vezetőjével, Szilágyi Zsolttal és Toró T. Tiborral.

A szövetségi elnök mellett az RMDSZ részéről Kelemen Hunor ügyvezető elnök, Borbély László ügyvezető alelnök, valamint Szepessy László, a Szövetségi Elnöki Hivatal igazgatója vett részt a megbeszélésen. Az RMDSZ elnöke közölte, az összefogás listája természetszerűen formailag, jogilag az RMDSZ listája lenne.

 

 

Tőkés László megtisztelőnek nevezte az RMDSZ ajánlatát, úgy vélte, az együttműködés egy új kezdetet jelentene a magyar összefogás tekintetében. Szerinte a két szervezet álláspontja nem feltétlenül egyezik, ám nincsenek áthidalhatatlan távolságok, és reméli, hogy két hét alatt az RMDSZ-nek és az EMNT-nek sikerül közös nevezőre jutni az együttműködés tekintetében.

Markó Béla még elmondta, a Szövetség a találkozón azt is javasolta, hogy alakítsanak ki szervezett formát, keretet az RMDSZ és az EMNT együttműködésének, bevonva ebbe más szervezeteket is.  - Erről már korábban volt szó, az alapelveket már kidolgoztuk, és most azt javasoltuk, hogy a következő hetekben ezzel kapcsolatban folytassunk még konzultációt. Most nem tudtuk véglegesíteni a javaslatokat, abban egyeztünk meg, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése előtt, február 12-én találkozzunk, hogy lássuk, sikerül-e megkötni az egyezséget - mondta az RMDSZ elnöke.

Közölte azt is, hogy az RMDSZ által kezdeményezett találkozó gyakorlatilag folytatása annak a párbeszédsorozatnak, amelyet még a romániai parlamenti választások előtt elkezdtek. Ezen a találkozón az RMDSZ és az EMNT között a lehetséges együttműködés módozatairól volt szó, kiértékelték a poltikai helyzetet, de főleg arról egyeztettek, hogy miként tudnak együttműködni a továbbiakban egy minél teljesebb erdélyi magyar egység megteremtése érdekében.
Tőkés László

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: