2007-08-28 20:48:23• hírek • Szatmar.ro

Továbbra is fenntartják Tőkésnek a befutó helyet

sajt_ertkAz RMDSZ az EP-választásokra való felkészülést tekinti prioritásnak.

Az európai parlamenti választásokra való felkészülést, illetve a jövő évi költségvetés elfogadását tekinti az RMDSZ az őszi parlamenti ülésszak két legfontosabb prioritásának, álproblémák teremtése és azok utólagos megoldása helyett erre kellene összpontosítania valamennyi politikai alakulatnak – közölte Markó Béla szövetségi elnök kedden, bukaresti sajtóértekezletén.

sajt_ertA jövő évi költségvetés kapcsán elmondta, az RMDSZ szempontjából prioritást jelent az oktatás, az egészségügy méltányos finanszírozása, illetve a szociális támogatások biztosítása. Ugyanakkor -véleménye szerint- helyett kellene kapnia a költségvetésben egy, az infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó stratégiát támogató fejezetnek is. Országszerte jellemző az utak rossz állapota, nincsenek autópályák, és ez kihat Románia gazdasági fejlődésére is – mutatott rá Markó Béla.

A sajtóértekezleten tájékoztatta az újságírókat arról, hogy Márton Árpád RMDSZ- képviselő javaslatára, a választási rendszer módosításával megbízott parlamenti bizottság elfogadta a Pro Demokrácia Egyesület által beterjesztett, az egyéni kerületes választási rendszerre vonatkozó törvénytervezetet. Fontosnak nevezte, hogy míg az RMDSZ korábban határozottan ellenezte a rendszer bevezetését, utólag éppen egy RMDSZ-képviselő javaslatára fogadta el a bizottság ennek egy változatát, amely egy kompenzációs rendszert tartalmaz, többek között a kisebbségek parlamenti képviseletének biztosítására.

Markó Béla ugyanakkor elmondta, továbbra sem érti a Szociáldemokrata Párt által benyújtandó bizalmatlansági indítvány igazi indítékait. Egyfelől érthető a szociáldemokraták elégedetlensége a kialakult politikai helyzetük miatt, mindemellett megmagyarázhatatlan egy olyan kezdeményezés, amelynek nem ismerni a végkifejletét. Véleménye szerint a Szociáldemokrata Párt ismét egy egyirányú utcába került ezúttal is, akárcsak az államelnök felfüggesztését célzó kezdeményezés esetében, nem látják a következő lépést, ami megengedhetetlen hiba a politikában.

Az RMDSZ és a Tőkés Lászlót támogató szervezetek közötti tárgyalások kapcsán a szövetségi elnök megismételte: az RMDSZ felajánlja Tőkés Lászlónak a befutó helyet EP- választási listáján, a Szövetség nyitott az együttműködésre. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy szeptember 8-án, a Marosvásárhelyre összehívott Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén véglegesíteni kell a listát.

A tanácskozást megelőzően, ezen a héten, augusztus 31-én, Kolozsváron ülésezik a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsa (TEKT), ahol szintén az európai parlamenti választások és az RMDSZ listájának összeállítása lesz napirenden – tájékoztatta a sajtó képviselőit a szövetségi elnök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: