2009-02-19 17:03:37• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Tőkés: kudarcot vallott az MPP alternatíva

A romániai magyar politikai életben visszatérni látszik az egypártrendszer, hiszen kudarcot vallott az alternatíva-építés - jelentette ki Tőkés László európai parlamenti képviselő a Krónika című napilapnak.

A kolozsvári újság annak kapcsán kérdezte Tőkést, hogy Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke korábban bírálta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) megállapodását. Ennek értelmében a júniusi romániai európai parlamenti választásokra közös listát állítanak, amelynek vezető helyét Tőkés László foglalja el. Szász kijelentette, hogy nem támogatja a közös választási listát, mert - mint fogalmazott - egy pártlistát soha nem lehet nemzeti listának nevezni.

Tőkés szerint könnyű belátni, hogy a polgári párt nem tudta megteremteni az alternatívát Erdélyben. "Aki megpróbálja megírni az MPP háromnegyed éves történetét, az maga is rájöhet, hol, mikor követett el hibákat a polgári párt" - állapította meg az európai parlamenti képviselő.

Rámutatott: azért kényszerült megegyezésre az RMDSZ-el, mert politikai játéklehetőséget kívánt biztosítani a szövetségen kívüli "nemzeti erőknek", köztük elsősorban az MPP-nek, amely megkaphatja az ugyancsak befutóként esélyes negyedik helyet a nemzeti jelöltlistán.

Az európai parlamenti képviselő szerint nem elég állandóan a pálya széléről kiabálni és szidni az RMDSZ-t, hanem a politikai játéktérre kell juttatni a szövetségen kívüli magyar erőket. "Azokért vállaltam ennek a lépésnek a felelősségét, akik most a legvehemensebben ellenzik ezt a megoldást. De ha valaki jobbat tud mondani, akkor szívesen elfogadom" - mondta Tőkés.

Hozzátette: véleménye alapvetően nem változott az RMDSZ politikájáról, viszont látja a politikai nyitás lehetőségét, és ha az RMDSZ alternatívájának, vagyis az MPP-nek nem sikerül talpra állnia, akkor más utat kell keresni a nemzetstratégiai célok eléréséhez" - magyarázta a Krónikának Tőkés László.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: