2009-05-13 16:27:24• hírek • Szatmár.ro

Tőkés is részt vett a PKE nyílt napján

Szerdán 12 órai kezdettel a Partiumi Keresztény Egyetemen nyílt napot tartottak.

A végzős diákokkal túlzsúfolt díszteremben elsőként Tőkés László püspök, EP-képviselő, az egyetem alapítója mondott köszöntő beszédet. A '89 után a megtépázott magyar nyelvű oktatás következtében magyar nemzeti egyenrangúságunkat újra- és ugyanakkor átértékelve különös hangsúlyt nyert a magyar iskolák ügye, hangsúlyozta az EP-képviselő. Az Európai Parlamentben minden képviselő saját anyanyelvén szólal fel, ez ott már magától érthetődő demokratikus alapjognak számít.

Véleménye szerint ugyanezt kellene elérni belpolitikai szinten is, nevezetesen, hogy az anyanyelven való tanulás joga mindenki számára megvalósítható alternatíva lehessen. Kiemelte, az idei év több okból is ünneplésre adhat okot. Egyrészt 50 éve annak, hogy a Bolyai valamint Babeş egyetemeket egybeolvasztották, gyökeres változásra pedig csak a rendszerváltást követően lehetett mód. Erre példa az 1999-ben alapított Partium Egyetem, amely idén ünnepli megalakulásának 10. évfordulóját. Végezetül az egyetem keresztény szellemisége kapcsán kiemelte: kisebbségi nemzetként számunkra a kereszténység és magyarság fogalma egyformán önazonosságunk része.

 

A felszólalók sorában következőként Horváth Gizella rektorasszony mondott rövid köszöntőbeszédet, aki , valamint arra is rávilágított, hogy a kis egyetemi létszám mellett az intézmény komoly, nagy terheket vesz a vállára, nevezetesen: elsőként szervez idén államvizsgát, a mesterképzésre való szervezeti áttérést készít elő, valamint az Erasmus-program bevezetésén dolgozik.

A köszöntő beszédek elhangzása után az egyetemen oktatott szakok rövid bemutatója következett, amelynek során az előadók az oktatott tárgyak sokrétűségére, valamint az interdiszciplinaritásra világítottak rá. Akikben egy-egy szakirány mélyebb érdeklődést keltett, az általános bemutatót követően részletesebb tájékoztatást kaphatott a szakonként külön tantermekben tartott beszélgetéseken.

Az ünnepélyes kapunyitást követően diákok és egyetemi oktatók együtt 50 lufit eresztettek szélnek, hogy 50 év árnyékából szimbolikusan ezzel is a román és magyar nyelvű oktatás egyenrangúságára emlékeztessenek.

Végül az ünnepi alkalmat - rövid sajtótájékoztatót követően - a diákokkal való, bográcsozással összekötött kötetlen beszélgetés zárta.


Végzős diákok tömege lepte el az egyetemet.
Végzős diákok tömege lepte el az egyetemet


Horváth Gizella rektorasszony az egyetem közösségi hangulatát emelte ki
Horváth Gizella rektorasszony az egyetem közösségi hangulatát emelte ki


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: