2013-12-10 10:24:05• hírek • MTI

Tőkés pereli Pontát

Jövő héten dönt a bukaresti első kerületi bíróság abban a rágalmazási perben, amelyet Tőkés László európai parlamenti (EP-) képviselő indított Victor Ponta miniszterelnök ellen - közölte az MTI-vel az ügy hétfői tárgyalása után Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje.

Tőkés László azért fordult bírósághoz, mert a kormányfő februárban azt állította róla és Monica Macovei román néppárti EP-képviselőről, hogy románellenes érdekeket képviselnek, és azok pénzelik őket, akik Románia destabilizálásában érdekeltek.

"Ez jogászi nyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy hazaárulók" - magyarázta az ügyvéd. Hozzátette: Tőkés László a rágalmazásáért százezer lejes erkölcsi kártérítést követelt, amelyet - megítélése esetén - jótékonysági célra fordítana.

Az ügyvéd beszámolt arról, hogy a miniszterelnök védelmét ellátó Badita és Pop ügyvédi iroda a szólásszabadságra hivatkozott a bíróság elé beterjesztett válasziratban, s azt állította, hogy csak egy politikai vitáról volt szó.

A védelem szerint Victor Ponta azon állítása sem sértő, miszerint Tőkés László "horthysta nyelvezetet használ": a beadványban arra hivatkoztak, hogy Horthy Miklós a magyar történelem egy kiemelkedő egyénisége volt - mondta Kincses Előd.

"Ha egy román valakit lehorthystáz, akkor egyértelműen azt érti alatta, hogy el akarja szakítani Észak-Erdélyt, mert a román közvélekedésben a Bécsi döntés Horthy nevéhez kötődik: tehát semmi esetre sem lehet ezt bóknak felfogni" - magyarázta az ügyvéd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: