2011-10-12 15:06:52• hírek • MTI

Pénzbírság a Tőkés ellen uszítónak

Hatszáz lejre büntette a román országos diszkriminációellenes tanács azt a román újságírót, aki a román államvasutakon terjesztett egyik lapban Tőkés Lászlónak, az Európai Parlament alelnökének a meggyilkolására buzdított.

Asztalos Csaba, a testület elnökének közlése szerint Florin Nahorniacot, a Stefan cel Mare című hetilap főszerkesztőjét hatszáz lejre bírságolták meg azt követően, hogy az EP alelnöke feljelentést tett a hátrányos megkülönböztetés visszaszorításáért küzdő állami hatóságnál Nahorniac ellen - írta szerdán az Új Magyar Szó című romániai magyar napilap.

Az általa vezetett lapban Florin Bucovianul név alatt közlő újságíró az újság május 1-jei számában Tőkés egyik nyilatkozatát az ország „meggyalázásának" nevezte, és a Romániában a magyarokra vonatkozó durva szitokszónak számító „bozgornak" („hontalannak") nevezte Tőkést. „Hát senki sincs ebben az országban, aki golyót eresztene ennek a hazaárulónak a fejébe?" - írta Nahorniac.

Asztalos rámutatott: azért büntették meg csak az újságírót, mert a lapnak nincs hivatalosan bejegyzett, jogi személyiséggel rendelkező kiadója, a vasúttársaság felelősségét pedig nem lehetett megállapítani, és Tőkés László maga sem fordult beadványában a román államvasutak ellen.
Tőkés László a román ügyészségen is feljelentést tett a kiadvány főszerkesztője ellen, de még nem érkezett válasz a panaszra. Kincses Előd, az EP alelnökének ügyvédje úgy véli, hogy a diszkriminációellenes tanács által megállapított bírság összege nem arányos a diszkrimináció súlyosságával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: