2009-06-19 16:34:16• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Tőkés lemondott a püspöki tisztségről

Lemondott püspöki tisztségéről Tőkés László, aki 1990 óta vezette a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet (KREK) - közölte pénteken az MTI-vel az Európai Parlamentben (EP) képviselői mandátummal rendelkező Tőkés sajtófőnöke.

Demeter Szilárd emlékeztetett: Tőkés László már 2007 decemberében átruházta Csűry István püspökhelyettesre a püspöki jog- és hatáskör gyakorlását, azt követően, hogy független jelöltként EP-képviselői mandátumot nyert a két évvel ezelőtt rendezett romániai európai parlamenti választásokon.

Akkor az egyházkerület képviseletéről rendelkező előírások értelmében Tőkés fenntartotta magának az egyházkerület külügyi és ökumenikus képviseletét, összhangban az európai parlamenti tevékenységgel.

Tőkésnek 2010-ben járt volna le a püspöki mandátuma, amely számára egyben az utolsó volt, mivel már nem újraválasztható. Tőkés László azt akarta, hogy teljes értékű vezetősége legyen a KREK-nek, hiszen a júniusi romániai EP-választáson újabb, ezúttal öt évre szóló brüsszeli képviselői mandátumot nyert el a Magyar Összefogás listáján.
Demeter közlése szerint a KREK egy hónap múlva tart időközi püspökválasztást. Az akkor megválasztandó személy 2010-ig irányítja az egyházkerületet, majd általános választást írnak ki.


Tőkés László lemondott a püspöki mandátumról
Tőkés László lemondott a püspöki mandátumról


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: