2011-02-23 08:48:22• hírek • MTI

Tőkés pesszimista

Nem fűz nagy reményeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) "megváltozásához" Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, aki "nagymértékű szkepticizmussal" tekint az RMDSZ hét végén sorra kerülő tisztújító kongresszusa elé - erről maga Tőkés beszélt kedden nagyváradi sajtótájékoztatóján.

Az EMNT elnöke, aki egyben az Európai Parlament alelnöke, arra az újságírói kérdésre, hogy a három RMDSZ elnökjelölt közül kit látna szívesebben a szövetség élén, kifejtette: ez a kérdés nagymértékben Markó Bélától, a szövetség jelenlegi elnökétől függ. Hiszen amennyiben Markó "úgy megy, mintha maradna" - tette hozzá Tőkés - , vagyis megtartja befolyását és hatalmát az RMDSZ-ben, akkor teljesen mindegy, hogy névlegesen ki veszi át az elnöki tisztséget. Tőkés szerint az RMDSZ tervezett alapszabályzat-módosítása abba az irányba mutat, hogy Markó megőrzi majd befolyását a szervezeten belül.

Az RMDSZ február 26-27 -én tartja Nagyváradon tisztújító kongresszusát, amelyen Eckstein-Kovács Péter, Traian Basescu államfő kisebbségügyi tanácsadója, Kelemen Hunor romániai művelődési miniszter - a miniszteri mandátuma idejére tisztségéből felfüggesztett RMDSZ-es ügyvezető elnök -, valamint Olosz Gergely, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője pályázza meg a szervezet elnöki posztját.

Tőkés megállapította, hogy inkább Kelemen Hunor két ellenjelöltje a változás párti, hiszen Eckstein-Kovács és Olosz is nyilatkozataikban "nagyobb mérvű változást vetítettek előre", mint "a Markó utódjául kinevelt" Kelemen.
Tőkés szintén újságírói kérdés kapcsán az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozásáról is beszélt. Ezt a pártot - amely Tőkés László értékrendjét képviselné majd - az idén tervezik megalapítani Romániában.

Az EP alelnöke hangsúlyozta, hogy az új pártot nem az RMDSZ ellenében hozzák létre, hanem a közösség érdekében, hogy legyen egy olyan politikai alakulat is, amely "nem rendeli alá az erdélyi magyarság érdekeit a bukaresti kormányzati politikai érdekeknek".
Rámutatott: a cél továbbra is az összefogás, így a romániai magyar politikai szervezeteknek meg kell találniuk a közös hangot. Tőkés szerint ez nem jelenti azt, hogy az önkormányzati választásokon adott településeken ne versenghetnének egymással magyar jelöltek, viszont országos választásokon az új pártnak meg kell találnia az együttműködés módját mind az RMDSZ-el, mind a Szász Jenő által vezetett Magyar Polgári Párttal (MPP) - mondta Tőkés László.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: