2009-11-26 14:34:00• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Tőkés: egyoldalú döntés a PNL támogatása

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem veszi komolyan a romániai magyar összefogást, mivel egyoldalúan döntött arról, hogy megállapodást köt a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) egy jövendő kormányzati együttműködésről és arról, hogy az elnökválasztás második fordulójában Mircea Geoanát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjét támogatja - mondta a Krónika csütörtöki számában Tőkés László.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke emlékeztetett: az elnökválasztás vasárnapi első fordulójának estéjén felhívással fordult az erdélyi magyar politikai és közélet főbb szereplőihez annak érdekében, hogy mihamarabb gyűljenek össze az RMDSZ és az EMNT által idén februárban alapított Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) keretében. Tőkés azt is kezdeményezte, hogy a tanácskozáson vegyenek részt a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői is, és pártpolitikai meggondolásokon túllépve alakítsanak ki közös álláspontot, nemzeti konszenzust az államfőválasztás december 6-i második fordulója kapcsán.

"Ezt a kezdeményezést figyelembe véve rendkívül barátságtalannak ítélem az RMDSZ egyoldalú döntését, amellyel közvetlenül a liberális párt, közvetve pedig Mircea Geoana elnökjelöltsége mellett kötelezi el magát. Sajnos élünk a gyanúperrel, hogy az RMDSZ nem veszi komolyan, és felrúgta az idei európai parlamenti választásokra, majd az EMEF keretében létrejött magyar összefogást. Hiszen milyen az az összefogás, amely megegyezésünk ellenére nem veszi figyelembe a párton kívüli erőket, az EMNT-t?" - állapította meg a lapnak Tőkés László.


Tőkés László szerint egyoldalú döntés a PNL támogatása
Tőkés László szerint egyoldalú döntés a PNL támogatása


Sérelmezte, hogy az államelnökjelölt-választáshoz hasonlóan az RMDSZ ezúttal sem volt kíváncsi a többi erdélyi magyar szervezet véleményére. Az EMNT elnöke úgy véli, a szövetségnek már csak azért is keresnie kellett volna a párbeszédet, mivel szerinte Kelemen Hunor "csúfosan leszerepelt" az első fordulóban. Tőkés szerint a pártszempontok győzedelmeskedtek, úgy véli, az RMDSZ egyoldalú döntése nehéz helyzetbe sodorta a magyar összefogást. Még az EMEF decemberre kitűzött következő ülése is veszélybe került Markó Béláék mostani magatartásával. Úgy tűnik ugyanis - állította Tőkés -, hogy eddig tartott az a konjunkturális szövetség, amelyet az RMDSZ a túlélés kedvéért a maga érdekében tartott fontosnak megkötni.

Az EMNT egyelőre nem alakított ki álláspontot annak kapcsán, mit tegyenek az erdélyi magyar választók a második fordulóban. "Új helyzet állt elő, amelyben nagyon nehéz dolgunk van, mert nem akarjuk súlyosbítani a megosztottságot azáltal, hogy az RMDSZ-szel konfrontálódunk. Márpedig számunkra elfogadhatatlan, hogy Geoana melletti kiállásával az RMDSZ szembemegy a magyar választók többségével és európai néppárti irányultságával, semmi sem fontos számára, és csak azt tartja fontosnak, hogy újból kormányra kerüljön" - véli Tőkés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: