2010-08-18 11:48:36• hírek • MTI

Tőkés: besúgók a jelöltlistán

Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) volt püspöke szerint a   romániai kommunista uralom idején a Securitate titkosszolgálattal együttműködő besúgók is szerepelnek azon jelöltek között, akik közül augusztus végén megválasztják az egyházkerület különféle szintű vezetőit.

A volt püspök nagyváradi sajtótájékoztatóján érthetetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az augusztus 27-én esedékes általános egyházmegyei választásokon részt vehetnek ezek a személyek, mivel az Egyházkerületi Választási Bizottság (EVB) elutasította a jelölésük ellen benyújtott fellebbezéseket. A vitatott személyek között két esperesjelölt is található.

Az EVB-hez több fellebbezés is érkezett, de az egyházkerületi testület ezeket mind elutasította. Tőkés ezért felhívást intézett a leendő választói közgyűlések részvevőihez, és azt kérte, hogy az augusztus 27-i üléseiken saját szavazataikkal bírálják felül "a szakmai és erkölcsi mélypontra süllyedt EVB" munkáját és határozatait.
A két esperesjelölt Tőkés szerint 1989 előtt együttműködött a román Securitate titkosszolgálattal, és az EVB figyelmen kívül hagyta az erre vonatkozó bizonyítékokat.

Tőkés László 1990 és 2009 között állt a KREK élén, európai parlamenti képviselői mandátumának az elnyerése után Csűry István lett az ideiglenes püspök, akit tavaly az időközi választáson egy évre teljes jogkörű püspöknek választottak meg. A KREK az idén tart általános választást, amelynek során októberben választanak egy teljes, hatéves mandátumú püspököt.


Ki tud besúgókról?
Ki tud besúgókról?


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: