2005-12-13 23:39:19• hírek • Szatmár.ro

Tőkés az autonómiáról

Tőkés László erdélyi autonómia - kerekasztal összehívását sürgeti.

 

Az erdélyi magyar autonómiatörekvések hatékony képviseletére összefogást sürget Tőkés László.
Egyeztető-autonómia kerekasztal összehívását kezdeményezi az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács - tudatja a Magyar Rádió. A szervezet, amely két éve meghatározása szerint az erdélyi magyarság többszintű önkormányzati rendszerének létrehozására alakult, most kolozsvári sajtótájékoztatóján nyilatkozatot tett közzé.

Ebben alapvetően sikeresnek tartja eddigi küzdelmét, hiszen az autonómia ügye újból a figyelem középpontjába és a politika napirendjére került Romániában. A dokumentum emlékeztet a Székely Nemzeti Tanácsnak a székelyföldi területi autonómiára vonatkozó jogszabály-kezdeményezésére és a Magyar Nemzeti Tanács által kidolgozott személyi elvű autonómia törvénytervezetre, amelyeket egyébként a román parlament elutasított.

Ezt a román nacionalista és posztkommunista erőknek tulajdonítja az Erdélyi Nemzeti Tanács. Ugyanakkor megállapítja, autonómia-küzdelmének meghatározó szerepe van abban, hogy az RMDSZ változtatott politikáján így a kisebbségek, úgynevezett kulturális autonómiája a parlament elé került. Az RMDSZ-t az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács keményen bírálja.

Az olvasható például a nyilatkozatban, hogy kisajátította magának a romániai magyarság közképviseletét, hatalombarát politikát folytatott és akadályoztatta a nemzeti tanácsokat. Tőkés László szerint az RMDSZ kisebbségi törvénytervezetének folyamatban lévő parlamenti vitájára való tekintettel is januárban kellene megtartani az egyeztető kerekasztal-értekezletet, mert általános közmegegyezésre, összefogásra van szükség az autonómiát illetően.

Ezt az erdélyi magyar politikai, polgári és egyházi élet képviselőinek részvételével és szakértők bevonásával tervezik. Az RMDSZ-t is meghívják a tanácskozásra - közölte Tőkés László.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: